“Scheveningers zijn allemaal beeldende verhalenvertellers”

Scheveningen – Vanavond gaat in het Kurhaus de film ‘De parel aan het Noordzeestrand’ in première. De film werd gemaakt door Bob Entrop en geproduceerd door Raoul de Zwart. Het is de kroon op de ‘Canon van Scheveningen’, een idee wat een aantal jaar geleden bij Entrop ontstond en naast dit laatste deel ook al films over de Scheveningseweg, Duindorp en de Sleep opleverde.

“Het idee werd in 2014 geboren nadat ik voor een ander project, een ‘Cijfer voor je leven’, Arie Spaans sr. interviewde. De dingen die hij vertelde, maar ook die ik in mijn eigen jeugd hier op Scheveningen heb beleeft, zijn veelal verdwenen. Ik dacht dat moet ik vastleggen voordat de laatste generatie die dat heeft meegemaakt verdwijnt en het niet meer kunnen vertellen”, legt Bob uit.
In ‘De parel aan het Noordzeestrand’ neemt Bob de kijker meer in het verleden, heden en de toekomst van Scheveningen. “Het was nog een hele klus om alles in één film te vatten. Ik dacht in het begin van dat ik het wel in een uur kon vatten, maar uiteindelijk is het 95 minuten geworden en heb ik veel moeilijke keuzes qua materiaal moeten maken. Scheveningen heeft zoveel verschillende facetten die ik allemaal wilde belichten.”
Voor de film heeft Bob dertien nieuwe interviews afgenomen, maakt hij gebruik van prachtig fotomateriaal uit het Haags Gemeentearchief en licht hij een tipje van de sluier op hoe de toekomst van de badplaats eruit gaat zien. “Een leuk voorbeeld is de Noordboulevard, daar gaan de gemeente en Hommerson natuurlijk flink in investeren. Het zal er over een aantal jaar totaal anders uitzien dan hoe het nu eruit ziet. Aan de hand van oude foto’s, interviews op de huidige locatie en computerbeelden van hoe het eruit komt te zien wordt een totaalbeeld geschetst.”
Bob kan niet wachten op een volgend Schevenings project. “Scheveningers zijn allemaal geweldige verhalenvertellers, ze zijn heel beeldend voor de camera en dat levert altijd geweldig materiaal op”, vertelt Bob. “Daarnaast heb je echt binnen enkele minuten contact alsof je elkaar al jaren kent. Zo vertrouwd. Dat kan je in laten we zeggen Amsterdam wel vergeten. Er zijn hier ook genoeg onderwerpen die zich goed lenen voor een film, hopelijk heb ik binnenkort weer een goede reden om terug te komen.”

‘De parel aan het Noordzeestrand’ wordt onder andere mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Stimuleringsfonds Rabobank regio Den Haag, Stichting Scheveningenbad, Prins Bernhard Cultuurfonds, Casino Vitalizee, Jac.den Dulk, Rederij Cornelis Vrolijk bv, Strandweg Vastgoed (Hommerson), Rederij Jaczon bv, Rederij Groen, W. van der Zwan & Zn bv, Omroep West en Grand Hotel Amrath Kurhaus. De film is binnenkort te zien in Muzee Scheveningen en de DVD is onder andere te koop via www.bol.com.