Scheveningen – Deze week is de eerste editie van ‘Popagenda presenteert…’. Wat ruim een jaar geleden nog een ‘leuk ideetje’ was is uitgegroeid tot een ambitieus project voor jong en oud. Aan de wieg van het project stond muzikant Arie Spaans, de mannen achter de Popagenda Scheveningen (Alexander Serban en Lesley Warendorff) brachten zijn idee tot uitvoering en meer.

“Scheveningen heeft zo’n rijke geschiedenis in de popmuziek en ook nu zijn er veel Scheveningers die op nationaal niveau wat te brokkelen hebben in de popmuziek. Dat leek me een leuk idee voor een serie artikelen. Elke maand een artiest, woonachtig of geboren op Scheveningen, uitlichten in de krant”, vertelt Spaans.
Een ontzettend leuk idee, vond ook De Scheveningsche Courant , helaas – of misschien moest het wel zo zijn – bleef het idee door tijdgebrek op de plank liggen. Tot Arie op een dag de mannen van Popagenda Scheveningen treft en zijn idee uit de doeken doet. Zij zien de artikelenreeks wel zitten voor hun maandelijkse pagina’s in De Scheveningsche Courant én breiden het plan zelfs uit. “We vonden het een te gek idee”, vertelt Alexander Serban. “We hebben toen op de Pier een beetje heen en weer zitten kaatsen en zo is het idee van Arie uiteindelijk een heel project geworden. Naast het artikel, geeft de artiest in kwestie nu ook een concert in Saturnus en een workshop voor enthousiast jong talent. Aan de ene kant laten we dus zien wat Scheveningen in huis heeft qua popmuziek via het artikel en het concert, maar onderliggend doel is om ook anderen te stimuleren om aan de slag te gaan met muziek. En dat willen we bereiken met de workshops.”
In het artikel zal de artiest dieper in gaan waarom Scheveningen zo belangrijk is voor hen. Wat is hun favoriete plek in het dorp, wat vinden zij van de popcultuur op Scheveningen en wat is voor hen die bijzondere aantrekkingskracht van de kustplaats. Aansluitend vindt in Saturnus een uniek concert plaats waarbij de Scheveningse artiest zijn of haar eigen muziekavond samenstelt. En in een workshop op het gebied van bijvoorbeeld songwriting, performance of bandcoaching leert de artiest de fijne kneepjes van het vak aan jong talent. Misschien eindigt dit jonge talent wel op het podium tijdens het concert in Saturnus!
Spaans – die werkzaam is bij CultuurSchakel, de culturele bemiddelingsorganisatie voor cultuuronderwijs en amateurkunst in Den Haag – had het zelf niet beter kunnen uitvoeren. “Ik ben echt trots op deze gasten”, wijst Arie op Alexander en Lesley. “Ze brengen niet alleen bijzondere mensen uit het dorp voor het voetlicht, ze zorgen er ook nog eens voor dat jonge talenten kunnen leren van deze ‘oude rotten’ in het vak. Dat is gewoon geweldig!”
De heren hopen dat met het project ‘Popagenda presenteert…’ dat jonge muzikanten uit Scheveningen worden geïnspireerd om hun talent verder te ontwikkelen. En dat zij uiteindelijk weer uitgroeien tot artiesten die nationaal en misschien zelfs wel internationaal Scheveningen op de kaart zetten.