Plastic Soep

Voorafgaand aan de doop van de TU Delft Solar Boat 2018 heeft het team plastic uit het water bij de Oostpoort gevist. Hiermee liet het team zien hoeveel plastic er eigenlijk wordt weggegooid en in het water terecht komt. Op deze manier sloegen Dorian van Rijsselberghe en het TU Delft Solar Boat Team de handen in een om aan te tonen dat duurzaamheid niet alleen zuinig omgaan met energie betreft, maar dat er ook een schonere levensstijl voor nodig is.

Efficiëntie

Om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de energie die binnenkomt, maakt de boot onder andere gebruik van draagvleugels onder de romp zodat deze bij een snelheid van 20 kilometer per uur volledig uit het water komt. Hierdoor verlaagt de weerstand onderwater drastisch en is er minder energie nodig om nog harder te gaan. Daarnaast ontwerp het team de boot zo licht mogelijk. Het gewicht van de boot ligt rond de 115 kilogram. Hierdoor heeft de boot minder energie nodig om uit het water te komen.

TU Delft Solar Boat Team

Het TU Delft Solar Boat Team is een team van 24 studenten van de TU Delft. Het team ontwerpt, bouwt, test en racet in één jaar een boot die vaart op puur zonne-energie. Dit doen zij om grenzen te verleggen van wat er mogelijk is met duurzame energie en om de maritieme sector hiermee te inspireren. Ze laten zien dat je met heel weinig energie, heel veel kunt bereiken. Zo vaart de boot met een gemiddelde snelheid van 35 kilometer per uur op de hoeveelheid energie die een waterkoker nodig heeft. Verder heeft het team een wereldrecord neergezet als de snelste Solar Boat met een snelheid van 55 kilometer per uur.  Dit is mogelijk doordat de romp volledig uit het water komt bij een snelheid van slechts 20 kilometer per uur. De boot vaart vanaf dat moment op twee draagvleugels waardoor onze weerstand drastisch verlaagt.

Fietsstabiliteit

Doordat de boot slechts twee steunpunten heeft, is deze niet stabiel uit zichzelf. Hiervoor vertrouwt het team op het principe van fietsstabiliteit: de boot maakt als het ware constant een vallende beweging, maar door tegen de valrichting in te sturen, blijft deze overeind en rechtdoor precies hetzelfde als dat je op de fiets stabiel blijft.

Wereldkampioenschap zonneboot-racen

Het TU Delft Solar Boat Team zal met de nieuwe boot meedoen aan de wereldwijde Solar Sport One Competitie. Deze zonne-boot race competitie bestaat uit vijf wedstrijden tussen mei en juli in. Het doel van het team is om deze competitie te winnen om zo te laten zien dat je met heel weinig energie, heel hard kunt varen.

Om de race competitie te kunnen winnen moet het team een zo’n efficiënt mogelijke boot bouwen zodat ze boot zo hard mogelijk kan varen met zo min mogelijk energie. Zo kan de boot al een snelheid bereiken van 30 km/h met de energie van een waterkoker!

Het team hoopt zo in juni 2018 een Solar boat record neer te zetten door met de zonne-energie van één dag zon zo veel mogelijk kilometers te varen op een meer in Nederland.

Dorian van Rijsselberghe

Tweevoudig Olympisch kampioen windsurfer, Dorian van Rijsselberghe is als ambassadeur verbonden aan de Plastic Soup Foundation (PSF). Als windsurfer wilt Dorian dat de zee zo schoon mogelijk blijft en om deze reden werd hij ambassadeur van de PSF. Deze stichting zet zich in tegen het overtollige plastic wat ons natuurwater vervuilt.  De Texelaar: “We gooien veel te vaak achteloos troep op straat en in het water en dat moet stoppen”. Dorian wilt samen met de PSF het plastic afvalprobleem onder de aandacht brengen en er wat aan doen. Naast zijn rol als ambassadeur van de stichting is de windsurfer ook de medeoprichter van Plastic Soup Junior, het platform waar kinderen informatie kunnen krijgen over de vervuiling van het water en hoe ze in actie kunnen komen.