De eerste nominatie kreeg het rolstoelhockeyteam van Haag88 in 2016 omdat het landskampioen werd en tweede in het bekertoernooi. Een jaar later kregen de rolstoelhockeyers opnieuw een nominatie voor de Wouter Duinisveld Award vanwege hun tweede plaats in de Nederlandse competitie en in het bekertoernooi. Bovendien werden ze derde op het Europese toernooi van Praag. Maar telkens weer ging een ander er met de prijs vandoor. In het afgelopen jaar werd het rolstoelhockeyteam van Haag88 tweede in de landelijke competitie. De rolstoelhockeyers wonnen ook het nationale bekertoernooi. Deze keer reikte Peter van Veen, directeur Sport van de gemeente Den Haag het team de Haagse sportprijs voor gehandicapten uit in Caesar Fitness + Spa Resort.

Aan de onderscheiding ging boosheid vooraf, vertelde Hans Willink. Met die boosheid begon de schrijver en fotograaf vier jaar geleden een evenement voor gehandicapte sporters. Den Haag deed daar weinig voor, constateerde hij. “De sectie Topsport van de gemeente vond dat er in de stad niet zoveel gehandicapte sporters waren die aansprekende prestaties leverden.” In het daarop volgende jaar ontdekte Willink dat dit wel meeviel. Want neem bijvoorbeeld Wouter Duinisveld: de naamgever van de Award die met een donorhart twee volledige triatlons deed. “Er zijn maar drie mensen op de hele wereld die dat kunnen zeggen; en hij is er één van.”

De gemeente is er inmiddels van overtuigd geraakt dat gehandicapte sporters aansprekende prestaties leveren, stelt Willink vast. Zulke prestaties mogelijk maken vergt meer dan een keer in het jaar een prijs uit te reiken, legde hij uit. Dus moet er werk worden gemaakt van verbinden, ondersteunen, faciliteren en communiceren. “Eén van de mooie dingen die we doen is in mei,” blikte Willink vooruit, “wanneer we het allereerste Europees kampioenschap darts voor gehandicapten houden.” Het kampioenschap is volgens hem geïnspireerd door meervoudig kampioen rolstoeldarten Arie van der Rassel.

De gemeente Den Haag is het gehandicaptenbeleid zeer ter wille, zei voorzitter Anja Overhoff van het organisatiecomité van de Special Olympics Nationale Spelen. Dat zijn spelen voor ruim tweeduizend verstandelijk beperkten die van 12 tot en met 14 juni in Den Haag worden gehouden. Overhoff noemde met nadruk oud-wethouder Rabin Baldewsing mee die beleid maakte voor sporters met een lichamelijk en geestelijke beperking.

Beleid waarmee ook Willink te maken krijgt, want een jaar nadat hij de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten begon, werd hij ziek. Hij had het er wel eens met Wouter Duinisveld over: hoe je er overheen komt dat je zo ziek wordt dat je lichaam je in de steek laat. Waarop Duinisveld antwoordde: dat gebeurt vanzelf een keer, daar moet je gewoon op wachten. Willink zei zich “zo onwaarschijnlijk bevoorrecht” te voelen. “Ik heb het gevoel dat dit het ultieme doel in mijn leven is.” “Zorg dat we dit kunnen blijven doen,” maande hij de aanwezigen.

(*)Andere genomineerden voor de Wouter Duinisveld Award 2019 waren rolstoeltennisser Félice Lentze, die achtste staat op de UNIQLO Wheelchair Tennis Tour Singles en het Cruyff Foundation Junior Camp 2019 won en Jolanda van Leeuwen, de visueel ernstig beperkte skiër, die het afgelopen jaar bij internationale wedstrijden in binnen- en buitenland, diverse tweede plaatsen veroverde. De Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten hield de verkiezing voor de vijfde keer.