Het collectief CANDID
Belangstelling voor de diversiteit van de badplaats vormt de gemeenschappelijke deler van het collectief, waarbij de fotografen elkaar uitdagen en inspireren. Door hun lens gezien worden gewone mensen in alledaagse situaties met de herkenbare badplaats op de achtergrond bijzonder, onalledaags en wonderlijk in beeld gebracht. Ze ensceneren niet en vellen geen oordeel, hun foto’s spreken voor zich. Ze zijn met andere woorden: CANDID.

Mirjam Rosa

De fotografen tonen een sterke, eigen signatuur: Giedo van der Zwan richt zijn scherpe lens op nietsvermoedende dagjesmensen, resulterend in indringende en tegelijkertijd intieme beelden; Mirjam Rosa zit de mensen letterlijk op de huid, waaruit een rauw, intrigerend portret ontstaat; Sandra Uittenbogaart weet keer op keer de chaos van het strandleven te vangen in harmonieuze, verstilde beelden; en Merel Schoneveld vertaalt haar beleving van de badplaats in krachtige zwart-wit composities die zowel vervreemdend als poëtisch aandoen.

Sandra Uittenbogaart

Aan de hand van zeventig foto’s in verschillende formaten ziet de bezoeker de badplaats steeds door heel andere ogen. Merel Schoneveld laat naast haar foto’s een experimentele film zien, waarin zij de beschouwer meeneemt in haar onwerkelijke kijk op Scheveningen.

Guido van der Zwan

Blik achter de schermen
In de Haagse Schoolzaal komt Scheveningen tot leven aan de hand van levensgrote foto’s van Sandra Uittenbogaart en Giedo van der Zwan. Ook krijgt de bezoeker een blik achter de schermen: tijdens het werkproces is het kunstenaarscollectief elkaar gaan fotograferen en het resultaat is te zien in CANDID. Een artistieke film van filmmaker en straatfotograaf Bas Hordijk biedt bovendien zijn blik op de werkwijze van de vier fotografen.

Publieksactiviteiten
Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zijn diverse activiteiten gepland: onder meer thema- en discussieavonden over fotografie, maar ook masterclasses door de fotografen zelf en een fotospeurtocht voor kinderen. Het complete programma is vanaf 4 april 2020 terug te lezen op www.panorama-mesdag.nl.

Hedendaagse fotografie in museum Panorama Mesdag
Naast het altijd indrukwekkende Panorama van Scheveningen van Hendrik Willem Mesdag heeft museum Panorama Mesdag een veelzijdig aanbod van wisselende tentoonstellingen over negentiende-eeuwse en hedendaagse kunst.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gallery Color.