Wethouder Boudewijn Revis (VVD) van onder meer Scheveningen, strandbeleid en De Kust Gezond reikte de prijzen uit. Hij zei het fijn te vinden om iedereen op de beurs te zien. “Want dat betekent dat het niet zo lang meer duurt dat er strandpaviljoens zijn en terrasjes in de stad. Het zomerseizoen kan beginnen in Den Haag en aan de kust.” Aan de kust wordt intussen alles gedaan om het daar schoon te houden, vertelde Hans van den Broek die voor The Shore de duurzaamheidsprijs in ontvangst nam. Daarvoor is met de gemeente en kwaliteitsconvenant ontwikkeld. Met daarin onder meer het voornemen om het Scheveningse strand binnen vijf jaar tot het duurzaamste strand van Nederland te maken.

Daarvan is dit jaar al wat te merken. Veertien strandpaviljoens hebben alle plastic afgeschaft dat maar één keer wordt gebruikt. Daarmee nemen ze een voorschot op het Europese verbod in 2021 op wegwerpplastic als rietjes, bestek en borden. “Dus het hele strand is goed bezig,” vindt Van den Broek. De horeca laat volgens hem op die manier zien dat aandacht voor duurzaamheid niet ten koste gaat van de verdiensten. Hij bracht nog even zijn composteerder ter sprake waarin The Shore groenafval verwerkt tot compost die de klanten kunnen meenemen. “De helft van je afval verkoop je zo terug aan je klanten. Dat is een duurzame oplossing omdat je het niet aan de afvalverwerker hoeft mee te geven en dat bespaart geld.”

De uitreiking van de prijs voor het beste gebruik van Noordzeevis viel een beetje in het water. Vertegenwoordigers van de winnende Dagvisser waren klaarblijkelijk al naar huis of terug naar de zaak, want niemand kwam naar het podium. Revis nam de aanloop naar de bekendmaking te baat om de Noordzeevis nog eens onder de aandacht van de aanwezigen te brengen. “Volgens mij is het heel goed dat we met de gemeente en de stichting Noordzeevis uit Scheveningen proberen klanten te verleiden om vis uit de buurt te eten. Dat kan gewoon als je aan het strand of aan de zee woont. Er staat heel veel zalm op de kaart, maar naast de zalm heb je fantastische Noordzeevisjes die we allemaal in onze eigen buurt kunnen krijgen.”

“Verrast en blij” zeiden de drie vertegenwoordigers van Yuzu te zijn met de prijs en de bijbehorende ‘Boeien en binden’-cheque van groothandelaar Sligro om personeel op te leiden die de andere prijswinnaars ook kregen. “Ze zitten aan de Bierkade,” vertelde Revis, “de perfecte plek voor een terrasje aan de net vernieuwde kade.” Hij adviseerde de vele aanwezigen er ook eens te gaan kijken. Revis werd nog even gevraagd hoe dat nou zat met zijn ambities om burgemeester van Scheveningen te worden. “De roddels gaan hard,” constateerde hij. “Maar we zijn nu in Den Haag, dus ik denk dat we rustig moeten afwachten. Maar als ik op Scheveningen ben, wil ik meehelpen met de afsplitsing als er een burgemeesterschap in zit.”