Het tekenen van het Haags Klimaatpact geeft de ambitie af van een meerjarig traject waar de strandpaviljoens vanuit de Commissie Duurzaamheidaan werken. Het doel van deze commissie: samenwerken aan duurzaam ondernemerschap en het realiseren van duurzame kansen op het strand. De paviljoens worden hierin door de gemeente Den Haag ondersteund. Zo worden in de lente en zomer van 2019 nulmetingen gedaan bij de bedrijven om inzicht te krijgen wat de stand van zaken is op verschillende duurzaamheidsthema’s.

Twee onderwerpen krijgen de komende twee jaar prioriteit: duurzame omgang met energie – en duurzame omgang met grondstoffen en afvalbeleid. Dit jaar wordt met een actueel thema gestart: het weren  van single-use plastics op terrassen.

Plastic Vrij Terras
Vanaf 1 mei 2019 bannen de eerst elf strandpaviljoens single-use plastics van hun terras. Producten als plastic rietjes, wegwerpbekers, honingzakjes en koffiecupjes zullen dan niet meer te vinden zijn op de terrassen. Alternatieven als afbreekbare rietjes en herbruikbare festivalbekers zullen de plastic wegwerpvariant vervangen. De deelnemende paviljoens hebben het Plastic Vrij Terrashandvest ondertekend. Hiermee lopen ze vooruit op het verbod op eenmalige plastics, dat vanaf 2021 zal gelden in de Europese Unie. Door deze stap te nemen leveren de paviljoens een belangrijke bijdrage aan vermindering van de hoeveelheid zwerfafval op het strand – en daarmee  in zee.