Scheveningen – Scheveningen was dit jaar goed vertegenwoordigd bij de jaarlijkse lintjesregen. Naast een aantal Scheveningse gedecoreerden bleek ook het Scheveningse festival Schollenpop in het zonnetje te worden gezet. Zes personen uit de festivalorganisatie werden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Twee dames die zich inzetten als vrijwilligster op Scheveningen werden ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw H. de Vries – de Best kreeg de onderscheiding voor haar werkzaamheden als bestuurslid van de Cliëntenraad en vrijwilliger bij Zorgcentrum Uiterjoon, bestuurslid en vrijwilliger bij de Vrijwilligersraad Scheveningen, bestuurslid en vrijwilliger bij Wijkbus Scheveningen en het vrijwilligerswerk bij Wijkberaad Duindorp. Mevrouw D. Jongman – Stad kreeg de onderscheiding voor haar vrijwilligster bij het wijk- en dienstencentrum Het Kalhuis.
Daarnaast mocht Scheveningen ook nog een Ridder in de Orde van Oranje-Nassau verwelkomen. Mevrouw J.C. de Jong – Boon kreeg deze onderscheiding voor onder andere haar werkzaamheden als voorzitter van Wijkvereniging Van Stolkpark.

Schollenpop
Speciale aandacht was er dit jaar voor Schollenpop, het jaarlijks gratis toegankelijke festival op het Zuiderstrand. Het was de eerste keer dat een festivalorganisatie in Nederland gezamenlijk een Koninklijke onderscheiding mocht ontvangen.
Sinds 1996, dit jaar al weer 21 jaar, organiseren de zes mannen: Jaco Spaans, Richard Buitenhek, Valentijn Twisk, Ramon Fehling, Jan de Jong en Kees Passchier, Schollenpop.
Om het evenement mogelijk te maken zijn de mannen jaarlijks ontelbaar veel uren als vrijwilliger bezig – dit het hele jaar door, voor één adembenemende festivaldag. Bijna een baan-naast-je-gewone-baan. En dagelijks doen ze dit met veel passie en plezier, zonder mokken of morren.
De zes kregen de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Paulien Krikke in Theater Dilligentia. “Heren, het is zowel het Koningshuis en mij als nieuwe Burgemeester van de stad ten ore gekomen dat u allen iets heel speciaals doet voor deze stad en dusdanig voor het hele land. Met deze onderscheiding dient u zich allen er wel van bewust te zijn dat iedereen, ik incluis, dit nog graag eenzelfde aantal jaren ziet doorgaan… De Koninklijke onderscheiding in deze schept ook verantwoordelijkheden. Ik zal proberen er dit jaar bij aanwezig te zijn”, zo sprak de burgemeester hen toe.
Voor de zes was de verrassing groot toen zij hoorden dat zij deze onderscheiding zouden krijgen. “Deze Koninklijke onderscheiding is een enorme opsteker voor alle zes – individueel en als collectief – en het is een flink hart onder de riem in deze lastige tijden van gratis toegankelijke grote publieks-festivals. We hopen dan ook dat dit bij alle betrokken instanties enkele zaken bevestigd en iets meer vanzelfsprekend zal gaan maken”, zegt Valentijn Twisk, één van de zes gelukkigen. “ Eerst vorig jaar al de 20e editie met superfeestelijke huldiging van wethouder Joris Wijsmuller en ook nog eens in het zonnetje gezet door onze partners en kinderen, dit jaar een Koninklijke onderscheiding … wow!”
Twisk vervolgt: “Bij deze willen wij ook graag een officieel dankwoord richten aan de Gemeente Den Haag, het Stadsdeel Scheveningen, onze betrouwbare sponsoren en partners, de meer dan 200 vrijwilligers en natuurlijk het meest unieke familiare familie publiek dat we elk jaar mogen verwelkomen.”

Dit jaar viert Schollenpop de 21e editie op zaterdag 5 augustus op het Zuiderstrand in Scheveningen. Er zijn al een aantal artiesten bekend gemaakt van de line-up. Hou voor meer de website, www.schollenpop.nl, in de gaten.