“Twee jaar terug hadden we een kleine opstelling van een aantal stoommachines onder de paraplu van Vlaggetjesdag. We stonden een beetje in een hoekje en men wist ons niet zo goed te vinden”, legt Schaeffer uit. “Mijn droom is nog altijd een eigen festival voor stoommachines en ik hoop dat we dat dit jaar voor de eerste keer kunnen realiseren.”
Schaeffer is dol op stoommachines en rijdt regelmatig rondjes door Scheveningen en Den Haag in zijn Marshall stoomtractor uit 1920. Daarnaast gaat hij elk jaar naar Engeland naar de Great Dorset Steam Fair. “Dat is echt ongelooflijk. Een immens terrein met honderden stoommachines. Van grote stoomwalsen tot kermisattracties die helemaal op stoom werken. Dat is gewoon een beleving op zich”, aldus Schaeffer.
Zo’n groots evenement gaat het niet worden in september rond de Scheveningse haven, maar Schaeffer wil er wel een meerdaags feestje van gaan maken. “Op de vrijdagavond komen de stoommachines aan in Scheveningen. Wellicht is er dan al wat vertier in de haven. We proberen een feesttent met live muziek en foodtrucks te organiseren. Op zaterdag staan alle stoommachines opgesteld in de haven en kan iedereen tussen 10.00 en 18.00 uur een kijkje nemen. Wij proberen zoveel mogelijk machines werkend te laten zien. Verder is er muziek en lekker eten. En op zondag willen we een roadrun door Scheveningen houden en daarna stellen we de machines weer op zodat iedereen ze kan bekijken.”
Naast de stoommachines op het land, wordt ook geprobeerd een drietal stoomschepen naar de Scheveningse haven te halen. Schaeffer: “Dat is in ieder geval wel de verwachting en hopelijk kunnen we beperkt mensen aan boord nemen en een rondje varen. Daarnaast zullen er zo’n 20 grote stoommachines deelnemen – zoals brandweerspuiten, stoomauto’s, stoomtractoren en-walsen maar ook stoomwerktuigen – en er zullen diverse schaalmodellen te zien zijn waarop met name kinderen kunnen meerijden.”
Een ambitieus project maar Olav Schaeffer heeft er zin in. “De eerste subsidieaanvraag is gedaan bij de gemeente en wij wachten nu op de uitslag. Alles valt of staat hiermee. Als we die ondersteuning van de gemeente krijgen is dat een goed begin, maar dan zijn we er nog niet. Hopelijk kunnen we nog een aantal sponsoren vinden die dit leuke festival willen ondersteunen zodat we kunnen laten zien hoe er vroeger werd gewerkt met stoommachines.”
Kijk voor meer informatie op de website www.stoomopscheveningen.nl of wanneer u meer wilt weten of de sponsormogelijkheden kunt u contact opnemen met Olav Schaeffer, via de website.