‘Conceptioneel’ en ‘niet representatief voor mijn kunst’ noemt Marianne den Otter het object dat ze voor de tachtigjarige Metselaars maakte. “Ik ben helemaal uit m’n comfortzone gehaald.” Het object meet 1,50 meter in het vierkant. Op de achterkant is een tennisbaan geschilderd in de kleuren van het gravel met de lijnen erop, legt ze uit. In het midden staan vier rackets in de vorm van een klavertje vier als symbool van het geluk dat tennis volgens haar kan brengen. Bij het midden staan de data die voor de club belangrijk zijn. “Uit de rackets is de bespanning gehaald,” licht Marianne toe. “Daar staan nu allemaal handtekeningen van bekende Metselaars; mensen die voor de club het verschil hebben gemaakt.” Die handtekeningen staan op tennisballen: zo’n zeventig stuks. “Eigenlijk hadden dat er tachtig moeten zijn,” zegt Marianne, “maar die pasten niet allemaal in de rackets.”

Bij De Metselaars zette Marianne ook een route met zeven beelden uit. Het zijn buitenbeelden, legt ze uit; gemaakt uit materiaal dat weer en wind weerstaat. Zoals bijvoorbeeld Keniaanse steen, te herkennen aan de specifieke kleuren. “Het is ook een hele harde steen waarvan de bewerking wel wat zweetdruppels kost,” vertelt de kunstenares. Een beeld uit brons is er ook. Daarvan wilde ze er niet teveel in de route opnemen: het materiaal is nogal populair onder metaaldieven. ‘Onzin’ noemt ze die voorkeur; verhoudingsgewijs is brons net zo duur als steen, dus het levert nauwelijks iets op.

Op de kunstmarkt ter gelegenheid van de tachtigjarige Metselaars liet Marianne ook beelden zien uit materiaal dat vooral voor binnen is bedoeld. Geboortebeelden bijvoorbeeld uit albast. Die steensoort is ook buiten te gebruiken, maar in weer en wind is het materiaal nogal bevattelijk voor wat ze ‘versuikering’ noemt: de aanvankelijke gladheid maakt geleidelijk aan plaats voor allerlei structuurtjes. Marianne maakt ook huismonumenten in de vorm van beeldjes voor bijvoorbeeld niet-geboren kinderen en overleden dierbaren. “Bijzonder,” noemt ze zulke opdrachten, want ze gaat aan de slag met wat mensen haar vertellen over iemand die ze doorgaans niet kent.

Vandaag, woensdag 4 september 2019, houdt ze net als op elke woensdag van de maand een kinderkunstworkshop. “Een leuke manier om kinderen van zes tot ongeveer twaalf jaar kennis te laten maken met kunst,” vindt ze. Ze vertelt dan over de kunsten en hoe het maken ervan in z’n werk gaat aan de hand van een lopende tentoonstelling; daarna gaan de kinderen zelf aan de slag om iets moois te maken. Soms is de kunstenaar van de expositie er ook bij. “Je staat er soms van te zien wat kinderen dan allemaal kunnen,” zegt Marianne. En dat komt allemaal door hun verbeeldingskracht. Kinderen kunnen wat haar betreft niet vroeg genoeg worden gewezen op wat ze met die verbeeldingskracht kunnen. “Dat is zo’n enorme verrijking van hun leven.”

Open dag Tennisclub De Metselaars
Ga zaterdag 7 september tijdens de Open Dag tussen 12.00 en 17.00 uur kennismaken met leden en leraren van de gezellige tennisclub De Metselaars. Het maakt niet uit of je al kunt tennissen, of je oud of jong bent, iedereen is welkom. Volg een gratis clinic, er wordt om 13.00 en 15.00 uur gestart. Wil je meedoen? Schrijf je dan vooraf even in via www.demetselaars.nl.

Kom alles te weten over: drie gratis introductielessen voor senioren, de dubbelavond om meteen tennismaatjes te ontmoeten, het hele jaar spelen op gravel en het spelen van competitie op alle niveaus.

Je valt letterlijk met je neus in de boter. De vereniging bestaat dit jaar namelijk 80 jaar en is springlevend! Er staan dit jaar allerlei activiteiten op het programma, waarover je direct ook meer te horen krijgt.

Dus ga langs en neem eventueel je vrienden mee op de Berkenbosch Blokstraat 20.