Scheveningen – Het Haagse allround aannemersbedrijf Blijbouw bestaat 9 jaar. Eigenaar Korné Been is een blij mens. Net als zijn vele klanten die genieten van hun nieuwe badkamer of hun compleet gerenoveerde pand. Op naar de volgende klus!

Korné was negentien jaar en had zoals hij zelf zegt ‘geen rooie rotcent op de bank’. Hij kocht een oude bestelbus en begon met het doen van kleine klussen zoals het schilderen van buitenwerk. Van het een kwam het ander. “Mijn vader is tien jaar bezig geweest met het verbouwen van een boerderij. Ik hielp mee, mocht de spijkers erin slaan, je weet wel, zoals je dat een kind laat doen. Ik vond het leuk en zag hoe je van een stapel hout iets moois kunt maken, hoe de boel opknapt. De keuze voor een bouwkundige opleiding lag voor de hand.”
Hij wilde een eigen bedrijf. Zijn oom had een klusbedrijf en nam hem in dienst als stagiair. “Ik heb veel van hem geleerd, niet alleen technische zaken. Al doende ontdekte ik hoe belangrijk communicatie is. Je moet goed luisteren naar de klant en helder krijgen welk plaatje hij voor ogen heeft. En dat plaatje vertalen naar de praktijk. Als dat niet klopt, gaat het fout en raakt de klant geïrriteerd. Zo werkt het ook met afspraken. Als je belooft dat het binnen vier weken klaar is, moeten het er geen acht worden. Daar wordt niemand blij van.”
Blij wordt Korné nog steeds van zijn werk. “We zijn intussen met negen man en hebben al honderden badkamers verbouwd, doen kantoren en huizen van particulieren. Complete renovaties zijn het allerleukst. Een stijlvol pand helemaal verbouwen tot in de kleinste details geeft zoveel voldoening! Het begint altijd met een bezichtiging van een huis en het uitwerken van de wensenlijst van de klant tot een offerte. Zodra deze getekend is gaan we aan de slag. We begeleiden het hele bouwproces en sturen de klant op pad met boodschappenlijstjes. Kies je keuken op tijd, bestel je tegels en neem al die beslissingen die genomen moeten worden over kleuren, kranen en de plek van de tv. Natuurlijk adviseren we daarbij, we kunnen goed beoordelen wat er kan en wat niet.”
Elk project heeft zijn eigen uitdaging. “Het spannendste moment is als de boel gesloopt is en alles open ligt. Dan heb je de grootste puinzooi en is er al veel geld uitgegeven. ‘Komt dit wel goed?’, hoor je de klant denken. Maar zodra de vloeren liggen en er weer warm water en verwarming is, zie je het vertrouwen groeien. We hebben laatst zes maanden aan een groot pand gewerkt. De eigenaren kwamen elke woensdag een tas brengen met heerlijke spullen voor een uitgebreide lunch. Dat zegt wel iets, toch? Als er ik nu wel eens langs fiets denk ik: laten we de hele straat maar verbouwen!”