Scheveningen – Gisteravond is de eerste bijeenkomst geweest voor een nieuw initiatief voor het hondenuitrengebied naast sportcomplex De Blinkerd. De initiatiefnemers willen dat er een upgrade voor het gebied komt, waarbij meer rekening gehouden wordt met veiligheid, hygiëne én hondenplezier. De bijeenkomst was een eerste brainstormsessie om alle ideeën voor het gebied te inventariseren en ook omwonenden om hun mening te vragen.

Het hondenuitrengebied naast De Blinkerd wordt veelvuldig gebruikt door een grote groep hondenbezitters. “Het is echt een hele sociale bedoening. Terwijl de honden lekker spelen en rennen maken de bazen een praatje. Het is een heel hecht clubje geworden en het contact is zeer goed”, weten twee van de vijf initiatiefnemers, Mariska van den Berg en Jessica Dijkstra.
Gedurende het uitlaten van de honden bleek de staat van het hondenuitrengebied een terugkerend thema. “Er zijn al niet veel plekken waar je terecht kan met je hond, straks zijn ze ook niet meer welkom op het strand, dus dit veldje is voor een groot aantal mensen uit de directe omgeving dé plek om met de hond naar toe te gaan”, vertelt Mariska. “Daarom is het belangrijk dat de toegankelijkheid, veiligheid en hygiëne goed geregeld zijn op deze locatie en daar schort het hier en daar toch aan. We willen dat het een echte hondenspeeltuin wordt.”
Het grootste speerpunt van de initiatiefnemers is veiligheid. Op dit moment is het uitrengebied niet omheind. “Het gebeurt nog wel eens dat in het spel de honden ineens van het veld de straat opschieten. Of dat ze plots iets lekkers ruiken en daardoor op straat belanden. Het kan zo maar gebeuren. Een hek rondom het veld zou veel leed kunnen voorkomen”, aldus Jessica. Ook de begaanbaarheid van het gebied is een speerpunt. Mariska: “Het wandelpad ligt precies in het laagste punt van het gebied. Wanneer het geregend heeft veranderd een groot gedeelte in een enorme modderpoel. Een dame, die hier vaak met de hond komt en met een rollator loopt, is weken niet geweest omdat het pad niet begaanbaar was. Dan vragen wij ons af kan dit niet anders aangelegd worden, wat zijn de mogelijkheden?”
Daarnaast zijn er nog een aantal punten waar de hondenbezitters regelmatig tegen aan lopen. “De bankjes zijn bijvoorbeeld direct onder een aantal bomen geplaatst en daar zit dus continue vogelpoep en andere troep op. Niemand gaat er op zitten. Ook ligt er vaak rotzooi op het veld. Afgelopen week nog een grote pallet en wat bouwmateriaal”, noemt Mariska. Jessica valt bij: “De afscheiding van de tuintjes die grenzen aan het veld. Nu is dit een haag van wat struikjes, de honden kunnen er makkelijk doorheen. Daarnaast worden er regelmatig etensresten gedumpt hier op het veld. Voor je het weet hebben ze dat gevonden en opgegeten en daar kunnen ze behoorlijk ziek van worden. Dus meer afvalbakken zouden we ook waarderen.”
Vooralsnog worden de kleine ongemakken, zoals rondzwervend grofvuil, gemeld bij de gemeente. Maar de initiatiefnemers hopen dat in de toekomst de gemeente hun bij kan staan bij het aanpakken van de grote problemen. “We willen hier echt een hondenspeeltuin van maken. Naast de punten van veiligheid en hygiëne hopen we ook wat hondenplezier te kunnen realiseren door middel van het plaatsen van speelelementen. Misschien wat boomstammen waar ze overheen kunnen klauteren, een tunneltje of van paaltjes waar je omheen kunt slalommen. Misschien kunnen er zelfs hondencursussen gegeven worden. We hebben ideeën genoeg”, aldus Mariska.
De brainstormsessie van gisteravond is de eerste stap voor de initiatiefnemers. Jessica: “Misschien organiseren we wel nog zo’n avond. Mensen kunnen hun ideeën of vragen ook kwijt op onze Facebookgroep. En dan pas gaan we een plan opstellen en contact opnemen met de gemeente.”
Kijk voor meer informatie op de Facebookgroep ‘Honden speeltuin De Blinkerd’.