Scheveningen – Op Goede Vrijdag, 14 april aanstaande, keert het enige echte popfestival in Scheveningen-Dorp weer terug: HipFest. De Scheveningsche Courant is ook deze editie mediapartner van HipFest. In aanloop naar dit festival in de Keizerstraat licht de krant wekelijks deelnemende artiesten en festivalpodia uit. Vandaag: nieuwe podiumlocatie 1900 Aan Zee en de band Yellow Grass.
Pakweg negen jaar geleden begonnen Marcel Verhaar en Marianne Uiterwijk Winkel Wijnlokaal 1900 in Buurtschap 2005, de Maliestraat. Het stichten van een gezin en overige drukke werkzaamheden deden hen na vijf jaar besluiten afscheid te nemen van het inmiddels tot restaurant uitgegroeide etablissement. Nog geen drie jaar later kreeg het Voorburgse stel wederom de horecakriebels. “Na een korte zoektocht vonden wij een pand vlakbij het strand van Scheveningen, de Keizerstraat 49”, vertelt Marianne enthousiast.
1900 Aan Zee was geboren. In eerste instantie als ontbijt- en lunchroom, maar vanaf HipFest op 14 april kan men het hele weekend (vrijdag tot en met zondag) ook in de avond terecht voor culinaire hoogstandjes, zeggen Marcel en Marianne. “Wij gaan onze gasten ‘home cooking comfort food’ serveren. Eén Mediterraan menu per dag. Vers, gezond en aangepast naar wens, wanneer je bijvoorbeeld een allergie hebt of vegetarisch bent.”
Marianne heeft een enorm positief gevoel over de Keizerstraat. “Ik val van de ene in de andere verbazing. De winkeliers zijn allemaal open en heel vriendelijk. Er is een grote diversiteit en het mengt makkelijk met elkaar. Ik hoorde vooraf veel vooroordelen over Scheveningen en de Scheveningers, maar daar heb ik helemaal niets van gemerkt!”
Marcel vindt 19 Aan Zee een goede aanvulling voor de sfeer in de straat. “1900 is niet typisch horeca, maar wij willen ook op cultureel gebied wat organiseren. Wij zullen bijvoorbeeld whiskyproeverijen combineren met folk, klassieke muziek en singer-songwriters. Onze programmering start op zondag 9 april om 14.00 uur met een concert van violiste Melika Hadzic, die begeleid wordt op piano. Elk heel uur tien minuten in concertvorm, daartussenin speelt zij terwijl de gasten lekker kunnen eten en drinken.
Voor Marcel is het een grote verrassing dat er zoveel gebeurt in de Keizerstraat. “Veel zaken doen mee en werken samen, dat waren wij niet gewend in de stad! En de programmering van HipFest is echt heel apart. Dat is niet zomaar bij elkaar geharkt. Achter deze festivalprogrammering zit een ware visie.”
Op het buitenterras van 1900, vanaf 16.30 uur, krijgt het HipFest-publiek hele gezellige en fijne bluegrass, country en folk, geserveerd op de up tempo songs en zoete vlotte vocale harmonieën van Dust Bowl Drifters.

Yellow Grass
In aanloop naar HipFest op 14 april licht de krant tevens deelnemende artiesten uit. Deze week: Yellow Grass uit Amsterdam. De fans weten het natuurlijk, maar festivalgangers die intens gaan voor broeierige Americana en de band niet kennen, doen er goed aan om podiumlocatie De Maatschappij om 22.15 uur met rood te omcirkelen in het blokkenschema. Dan start Yellow Grass zijn ‘oude’ bluegrass en country, die de band vanuit de vezels uitdraagt met de energie van jonge muzikanten.

“Na een ‘bandchange’ begin dit jaar zijn we opnieuw een geheel”, vertelt leadzangeres Nienke Cusell, die zich met Yellow Grass laat inspireren door illustere bands als Crosby Stills & Nash, Fleetwood Mac, Ryan Adams, Eagles, Venice en Civil Wars. Sinds de release van hun debuutalbum ‘More Than You Should Know’ in 2014, is de band hard bezig met het veroveren van hun plek in de Nederlandse muziekscene. “Tussen het eerste album en nu hebben wij een aantal singles uitgebracht, waarvan ‘Thunder’ afgelopen zomer veel voor ons heeft gedaan: optredens op Crossing Border Festival, Paradiso en De Wereld Draait Door, het verzorgen van aftershows van The Dixie Chicks en Bryan Adams en meer dan 1.7 miljoen Spotify-streams voor de titelsong van ons album en speciale aandacht op Radio 2.”
Ook de toekomst ziet er goed uit voor Yellow Grass. “Begin vorig jaar speelden wij een kleine tour in Duitsland. Die krijgt waarschijnlijk een vervolg en ook Engeland is een mogelijkheid. Op dit moment schrijven wij nieuwe songs. Goede tracks! Na de zomer verschijnt de nieuwe single en wie weet krijgt Scheveningen die te horen!” Andere hoogtepunten in de pijplijn dit jaar zijn de speelplekken op het Bevrijdingsfestival van Amsterdam en het Manana Manana Festival. Maar eerst natuurlijk HipFest op 14 april.