Scheveningen – Waar surfers begin januari al voor vreesden lijkt nu waarheid te zijn geworden. Afgelopen vrijdag lag een groot gedeelte van het Zuiderstrand, in ieder geval het stuk tussen strandtent La Cantina en het Zuidelijk Havenhoofd, bezaaid met spijkers en glasscherven.
Surfers trokken begin januari aan de bel toen zij constateerden dat medewerkers van de gemeente de smeulende resten van het vreugdevuur op het Zuiderstrand met grote shovels de branding in reden. “Er is echt geen magneet die spijkers nog uit nat zand gaat trekken”, aldus één van de watersporters die toentertijd zijn beklag deed.
De aandacht in diverse media voor de ‘schoonmaakpraktijken’ van de gemeente deed veel stof opwaaien. Onder andere Groep de Mos en de Partij voor de Dieren stelden schriftelijke vragen over de kwestie. De gemeente liet naar aanleiding van de berichtgeving weten dat alles goed schoongemaakt zou worden. Ook riep het de hulp in van het publiek om melding te maken als men spijkers of glas zag liggen.
Toch heeft dit niet mogen baten blijkt nu. “Het is echt bizar. Dit zijn niet vier of vijf spijkers die zijn achtergebleven. Dit hele stuk ligt gewoon bezaaid”, vertelt een strandbezoeker vrijdagmiddag. “Misschien dat de regen en wind van eerder ze hebben blootgelegd? Ik weet het niet, maar ik zou hier toch niet graag met m’n blote voeten doorheen rennen.”
Er zijn de afgelopen week diverse meldingen gemaakt bij de gemeente over de spijkers en glasscherven. De gemeente geeft aan dat zij zo snel mogelijk komen opruimen.