Ingenieur Hanso Idzerda was de eerste Nederlandse omroep-pionier. Zijn uitvinding om via de ether spraak en muziek uit te kunnen zenden, was het begin van de radio zoals we dat nu wereldwijd kennen. Deze eerste uitzending verzorgde Idzerda vanuit zijn huis annex studio aan de Beukstraat in Den Haag op 6 november 1919. In heel Nederland besteden diverse radiostations aandacht aan dit jubileum, zo ook Radio West en Den Haag FM. Op deze manier wordt Hanso Idzerda in het zonnetje gezet.

Idzerda Day, 100 jaar Radio vanuit het Kurhaus
Vandaag is de grote zaal van het Kurhaus in Scheveningen het toneel van het evenement ’Idzerda Day, 100 jaar Radio’. Bijzonder is ook dat drie van Idzerda’s kleinzoons in het Kurhaus aanwezig zullen zijn. Bij dit evenement leert het publiek van alles over radio. Zo kunnen de bezoekers hun eigen jingle maken, een plaat aan- en afkondigen, met weerman Huub Mizee een weerbericht maken en op de foto met bekende radiopresentatoren en artiesten. Daarnaast is er ieder uur een optreden van een artiest, zoals Ed Struijlaart, George Baker, OG3NE, April Darby, Carolina Dijkhuizen, The Motions, Ben Cramer en meer. Natuurlijk is alles live te volgen vanuit een grote glazen studio van Radio West en Den Haag FM, die op die dag een gezamenlijke uitzending maken en bijzondere gasten ontvangen. Denk hierbij aan NOS politiek verslaggever en oud-hoofdredacteur van Omroep West Ron Fresen, de stem van Radio 1 Hans Hogendoorn en Bart van Leeuwen, pseudoniem van Ton Egas (diskjockey, radiopresentator en voice-over) en oud Radio West-presentator Michiel Steenwinkel. De uitzending zal ook in beeld te volgen zijn via een online stream.

‘Idzerda Day’ wordt georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Radio Zend Amateurs (VRZA) en de Gemeente Den Haag. De VRZA toont in de zaal bijzondere oude radiostudio’s, zoals een nostalgische studio van de NOS, maar ook de originele radio die Idzerda bouwde. Ook is er een expositie te zien over van alles wat met 100 jaar radio te maken heeft en zenden meerdere internet radiostations vanuit de zaal uit of nemen een uitzending op. Het publiek is van harte welkom in het Kurhaus tot 21.00 uur ’s avonds. De uitzending op Radio West en Den Haag FM is te horen tot 19.00 uur.