Scheveningen – Met het warme weer op komst, zou een 14-jarig schoolgaand meisje gaan genieten van het Scheveningse strand, zeker als je op Scheveningen woont. Alhoewel ze wel deze maand nog naar Amerika vertrekt, had ze liever willen zwemmen, surfen, zingen en met vrienden en vriendinnen willen vertoeven op het strand.

Eind april dit jaar werd Sabine Wortelboer na een bezoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum doorverwezen naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Zij had al bijna twee jaar lang last van migraineklachten (hoofdpijn en misselijkheid) en onlangs ook uitvalverschijnselen in haar rechteroog en aan de rechterkant van haar gezicht.
Bij Sabine werd een hersentumor, ingegroeid in de vierde hersenholte, geconstateerd.
Begin mei onderging Sabine een zeer zware operatie. De tumor werd maar deels verwijderd, omdat de tumor verweven was met de hersenstam in de nabijheid van de gezichts- en oogzenuwen.
Later volgde de officiële diagnose: een diffuse midline glioom, zijnde een hooggradige tumor, graad 4. Uitgaande van de bestaande behandelingsmethoden zou haar overlevingskans door deze agressieve tumor 10 tot 20 procent zijn en in het slechtste geval zelfs maar 2 procent. Bestraling en chemotherapie waren noodzakelijk en Sabine heeft dan ook al de vijfde week bestraling achter haar rug. Echter een succesvolle behandeling is in Nederland niet voor haar weggelegd.
Inmiddels staan Sabine en haar ouders in contact met de Amerikaanse dokter Burzynski. Door de behandeling voort te zetten bij deze dokter in Amerika is de slagingskans 65 procent.
Alles op alles wordt ingezet, de crowdfundingactie is van start gegaan en zijn de voorbereidingen in huize Wortelboer in volle gang. De reis naar Houston (Texas) is geboekt en op 16 juli gaan ze naar dokter Burzynski. Sabine en haar ouders zullen een maand in Amerika verblijven.
De ouders van Sabine hebben de stichting ‘Sabii’, gelijk aan de artiestennaam van Sabine, opgericht om een crowdfunding actie op touw te zetten. Inmiddels is er ruim 80.000 euro opgehaald, maar na de ‘kick-off’ moet de behandeling voortgezet worden om voor die slagingskans van 65 procent te kunnen gaan. Afhankelijk van de duur van de behandeling, dit kan zes maar ook twaalf maanden duren, is gemiddeld per maand een bedrag van bijna 20.000 euro noodzakelijk.
Sabine en haar familie doen dan ook een emotionele oproep aan iedereen om een bedrag te doneren voor Sabine’s behandeling in Amerika. De naam van haar Facebooksite sabii ‘geneesSabine’zegt alles; elk bedrag is méér dan welkom op de bankrekening van de stichting Sabii te Den Haag, rekeningnummer NL49ABNA0470699841.
Sabine heeft ook een eigen website www.sabii.nu. Op deze website kunt u alle informatie over Sabine vinden en kunt u haar ook volgen via haar blog.

Support Sabii bij Aloha!
Zondag 21 augustus aanstaande organiseert Aloha Surfschool- en shop, aan het Strand Noord 2B het evenement Support Sabii. Naast muziek is er een veiling van tweedehands surfspullen en diverse (surf-)activiteiten. Maurice en Daphne van Aloha gaan een speciaal verzoek doen aan al hun medewerkers; namelijk om één dag salaris te doneren aan de stichting Sabii. Iedereen is die dag van harte welkom bij Aloha.