De organisatie van het driedaagse Sushifestival JOY heeft gisteren laten weten dat ze géén vergunning krijgen voor het geplande festival dat vanaf vandaag zou plaatsvinden in het Westbroekpark.

Gisteren heeft er een spoedprocedure plaatsgevonden tussen het college van burgemeester en wethouders van Den Haag (hierna: het college) en de organisatie van Sushi & Asian Streetfood Festival JOY. Dinsdag 5 juni, daags voor opening van het festival, heeft het college de vergunning geweigerd. De rechter oordeelde dat het besluit niet aan de verordening getoetst is en onvoldoende gemotiveerd is, maar de rechter vond het te ver gaan om een voorlopige vergunning te verlenen.

Visie Westbroekpark

Twee dagen voorafgaand aan het driedaagse festival is de vergunning, die reeds in augustus 2017 is aangevraagd, geweigerd. In een visie, vastgesteld door de gemeenteraad op basis van wensen van omwonenden van het Westbroekpark, is aangegeven dat er in het park slechts twee evenementen per jaar mogen plaatsvinden: De Parade en Festival TREK. Deze visie is vastgesteld na de vergunningaanvraag.

Gang naar de rechter heeft niet mogen baten

Vanmiddag heeft de voorzieningenrechter tijdens een spoedprocedure geconcludeerd dat de besluitvorming van het college onvoldoende gemotiveerd is en niet getoetst is aan de geldende regelgeving. De genoemde visie kan namelijk geen reden vormen voor de weigering. De rechter is van mening dat het besluit niet aan de verordening getoetst is en onvoldoende gemotiveerd is, maar de rechter vond het in deze situatie te ver gaan om een voorlopige vergunning te verlenen. Hierdoor is de kans verkeken om het festival alsnog plaats te laten vinden.

Teleurgesteld

De duizenden bezoekers, maar ook voor het entertainmentteam, personeel en gedupeerde deelnemers.