Bezoekers keken hun ogen uit bij de weelderig versierde verzameling van onder meer kommen, tapijten, prenten en kannen, gingen zelf aan de slag met kalligrafeerpen en werden getrakteerd op muziek van Arash Aria. Deze in Iran geboren muzikant en componist speelde de tar, een krachtig oud snaarinstrument waarvan het geluid als het meest onderscheidende en authentieke van Iraanse muziek wordt gezien.

De bezoekers reageerden positief: ‘Wanneer je het museum binnenstapt, word je direct overdonderd. Er is zoveel te zien en te doen; te veel bijna! Deze avond is voor mij hét bewijs dat je niet altijd ver van huis hoeft om nieuwe werelden te ontdekken.’ Andere mensen zien het als een kans om hun buurt beter te leren kennen. ‘Ik woon pas een jaar in Den Haag en zie veel buurtgenoten wel op straat of in de supermarkt. Toch spreek ik ze daar niet makkelijk aan. Een museumbezoek is voor veel mensen hier nieuw en tijdens een rondleiding of optreden knoop je daarom makkelijk een praatje aan. Dat vind ik heel waardevol.’

Met ‘Stad naar het museum’ wil het Gemeentemuseum alle inwoners van Den Haag kennis laten maken met het gebouw en al het moois dat hier is te zien. Stadsdeel voor stadsdeel worden bewoners uitgenodigd voor een gratis cultureel avondje uit, inclusief entree en busvervoer. Sinds de eerste editie bezochten maar liefst 100.000 inwoners op deze wijze het museum. Na Leidschenveen-Ypenburg, Wateringse veld, Scheveningen en Centrum is het 21 november de beurt aan Segbroek en Haagse Hout.