Jaap werkt ruim veertig jaar bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.  Hij begon eind jaren zeventig als vrijwillig opstapper bij het reddingstation Scheveningen, kreeg in 1990 een dienstverband als motordrijver en werkte van 2001 tot 2017 als schipper op reddingsboten bij ditzelfde reddingstation. Om leeftijdsredenen moest hij in 2017 zijn varende functie neerleggen en werkt sindsdien als medewerker operationele dienst bij het hoofdkantoor in IJmuiden.

Jaap is betrokken geweest bij vele reddingsoperaties onder veelal zware en risicovolle omstandigheden. Tijdens zijn operationele carrière nam hij deel aan bijna 1900 reddingsacties waarbij meer dan 2500 mensen en 130 dieren weer veilig aan wal werden gebracht. Voor collega’s, vrijwilligers én achterban is hij altijd een baken van vertrouwen geweest. Hij gaf instructies aan vrijwilligers, deelde ervaring en kennis en ondersteunde mensen als dat nodig was na traumatische ervaringen.

Van zijn grote kennis van het reddingswezen wordt nu ook veel gebruik gemaakt. Jaap ondersteunt oefenavonden op diverse reddingstations, hij geeft instructies aan vrijwilligers en is veiligheidsadviseur en – controleur. Daarnaast begeleidt hij de technische dienst en is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe, snelle ‘rigid inflatable boats’. Daarnaast is hij actief in de fondsenwerving voor de Redding Maatschappij.