Den Haag was twee keer eerder host van de Volvo Ocean Race, met een pitstop tijdens de editie van 2014-2015 en de finish van de hele race tijdens de editie van 2017-2018. Op deze finish vorig jaar kwamen meer dan 335.000 bezoekers en honderden journalisten op af. Het Dongfeng Racing Team, met daarin de uit onze regio afkomstige Carolijn Brouwer, won de race vorig jaar. Brouwer: “Het is fantastisch dat The Ocean Race terugkeert naar Den Haag. Het was een geweldige ervaring om de winst bij de vorige race te delen met zoveel vrienden, familie en fans. Ik kijk ernaar uit om weer mee te doen als de boten Den Haag binnenracen in 2022.”

Dé stad aan zee
Wethouder De Mos is trots dat het zwaarste en grootste watersportevenement ter wereld opnieuw naar Den Haag komt. De Mos, die eind vorig jaar naar Alicante afreisde om de rol van Den Haag te bespreken: “We laten dé stad aan zee opnieuw schitteren met een indrukwekkend topsportevenement. Dit evenement past uitstekend bij ons profiel als het voornaamste zeezeilcentrum van Noord-West Europa.”

Daarnaast is de komst van de prestigieuze zeilrace een goede kans voor Den Haag om zich in de kijker te spelen met al het moois dat onze stad te bieden heeft. “Deelname betekent een garantie op mondiale bekendheid en daar profiteren we allemaal van. Iedereen in Den Haag kan hier straks volop van genieten: bewoners, ondernemers en bezoekers,” aldus de wethouder. “Dit levert niet alleen vertier op, maar ook keiharde centjes op. Mensen die de haven bezoeken, komen ook graag naar onze mooie binnenstad.”

Populaire stop
“Den Haag heeft zich bewezen als een van de meest populaire stops tijdens de afgelopen twee edities van de race als pitstop in 2015 en finish in 2018,” reageert Johan Salén, directeur en mede-eigenaar van The Ocean Race. “De Nederlandse fans zijn dol op dit evenement en we kijken uit naar de samenwerking met Den Haag voor opnieuw een geweldige ervaring voor onze fans, zeilers en partners in 2022.”
Gerard Zwijnenburg van de Scheveningse rederij W. van der Zwan is blij met het nieuws: “Wij zijn enthousiast dat de Ocean Race wederom Scheveningen aan zal doen. Hiermee staat Scheveningen wereldwijd op het podium van topzeillocaties en dat straalt ook positief af op de ondernemers in en rond de haven. Bovendien is die extra publiciteit en aandacht ook goed voor Scheveningen Bad en Den Haag dat naast stad voor vrede en recht ook een basis voor diverse topsportactiviteiten wil zijn.”

“2022 wordt het mooiste zeiljaar ooit voor Nederland,” zegt Arno van Gerven, directeur Watersportverbond. “Met de komst van de Ocean Race en het WK Zeilen is een zomer topzeilen gegarandeerd. De synergie tussen beide evenementen biedt ultieme kansen.”

Over The Ocean Race
Op dit moment is de organisatie van The Ocean Race volop bezig met de selectie van etappelocaties. Meer locaties worden de komende weken bekend, inclusief de volledige route van de race. Den Haag is de derde stad die meedoet, naast startplaats Alicante en het Deense Aarhus. Er doen twee bootklasses mee, waardoor de race nog spannender wordt. Later wordt hierover meer bekend.