Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze kleding met bont van dieren dragen, stellen de actievoerders vast. Bij De Skihut was dat ook het geval toen één van de geïnteresseerden die zich liet bijpraten over het dierenleed te horen kreeg dat de capuchon va haar jas niet met namaakbont was afgezet maar met echt bont. Dat komt veelal uit China, hoorde ze, waar dieren een op z’n minst miserabel leven lijden. De onbewuste bontdraagster kon zich daar wel wat bij voorstellen. En ze stond de bontversiering graag af aan de actievoerders.

Bont komt ook uit Nederland, wist een passant. Hij gaf ongaarne toe dat dieren die voor hun vacht op bijvoorbeeld de Veluwe worden gehouden het relatief gezien beter hebben dan hun soortgenoten in China. Nog tot 2024 mogen dieren in Nederland voor hun bont worden gehouden. Als advocaat van de duivel zou hij dan liever zien dat zulke dieren langer onder Nederlandse omstandigheden worden gehouden. Want hoe dat er in China aan toe gaat, dat wil niemand weten. “Ik heb wel eens  naar die beelden gekeken, maar dat moet je echt niet doen.”

Winkeliers vertellen niet altijd dat zo’n versiering eigenlijk van dieren komt. Soms antwoorden ze op de vraag of het echt of namaak is dat het een goed gelukt fabrieksproduct is, vertelde één van de actievoerders. Mensen gaan er vaak van uit dat het echte bont meer kost dan het nagemaakte. De praktijk leert dat het vaak andersom is, want dieren zijn er volop.