Scheveningen –Maanden van voorbereiding was er aan vooraf gegaan, maar afgelopen zaterdag was het dan zover. Het muurgedicht van Immetje (Emma Moen-Knoester) werd feestelijk onthuld in de Wassenaarsestraat.

door Jill van Calsteren

Het idee van een muurgedicht in het Schevenings dialect, als ode aan al het werk van Immetje, is een samenwerking tussen het Wijkoverleg Scheveningen-Dorp (WOS) en het stadsdeelkantoor Scheveningen. Er werd een geschikte locatie gevonden in de Wassenaarsestraat en er werd een gedicht gevonden van Immetje dat precies aansloot op de locatie: een gedicht over de smalle straatjes op Scheveningen.
Nadat burgemeester Paulien Krikke gearriveerd was, onder begeleiding van de klederdrachtgroep, werd de feestelijke middag afgetrapt. Maar niet voordat Immetje uitgebreid met de nieuwe burgermoeder in gesprek ging. Jan Lautenbach, voorzitter van het (WOS), sprak daarna het publiek toe dat in grote getale op de onthulling was afgekomen. Het was een gezellig weer zien van Scheveningers onder elkaar. Sommigen kwamen zelfs van ver om dit feestelijke evenement mee te maken.
Het WOS en het stadsdeelkantoor Scheveningen hadden overal aan gedacht. Van koffie en limonade tot heerlijke vers bereidde stroopwafels. Accordeonist Peer van der Burgh verzorgde de muzikale begeleiding en ontlokte zelfs een spontane samenzang tussen enkele aanwezigen en de klederdrachtgroep.
Na het welkomstwoord van Jan Lautenbach, namen de garnalenpelsters het ‘podium’ over. Samen met Arie Spaans sr. voerden zij een sketch op in het Schevenings dialect. Wat blijkt de garnalenpelsters sieren als schildering van Immetje de onderzijde van het muurgedicht. Nou, daar waren de dames wel verguld mee.
Hierna kreeg burgemeester Paulien Krikke het woord. Zij nam de aanwezigen mee langs het oeuvre van Immetje. Naast de column ‘Zô mar ’n preitje’ in het Schevenings dialect die Immetje al sinds 1990 schrijft voor De Scheveningsche Courant, vloeit er ook een indrukwekkende hoeveelheid proza en poëzie uit haar Scheveningse pen. Er zijn inmiddels sinds 1992 maar liefst zeven boeken verschenen waarin een selectie uit haar werk is gebundeld. En behalve de pen, hanteert Immetje ook potlood en penseel. Daarmee heeft zij ook een indrukwekkend aantal aquarellen, tekeningen en schilderijen opgebouwd. Dit werk is allemaal ondergebracht in een stichting.
Daarna was het tijd voor de onthulling van het muurgedicht. Met de woorden ‘nou daar gaan we’ en met een aantal klappen op de klink door de klinker werd het doek verwijderd en werd het muurgedicht onthuld. Hierna had Immetje nog een cadeautje voor de nieuwe burgermoeder: een exemplaar van het Schevenings Sprookjesboek.
Burgemeester Krikke nam na afloop van de onthulling nog uitgebreid de tijd om met iedereen kennis te maken, te praten en om de Scheveningse dracht van dichtbij te bekijken. Ondertussen werden de aanwezigen getrakteerd door een heerlijke haring aangeboden door Jac. den Dulk.

Mên durrep Scheveninge
Altêd benne d’r nog die smalle straete
waer vrouwe in klêderdracht stinge te praete.
Altêd benne d’r nog die klêne ‘ûze
waer om’één je de Noordzé ‘oort rûse.
Altêd weer lôp ik te geniete langs de waeterkant
en bewonder op ’t strang de tallôze schillepe in ’t zand.
Altêd mot ik mên dorst naer vrooger laeve
deur effe te kuiere naer de-‘aeve.
Altêd zel ’t binne in me zinge
als ik denk an mên durrep Scheveninge.
Non en altêd.