Den Haag-West – Veel mensen beginnen aan een cursus omdat ze het voor hun werk nodig hebben of gewoon uit interesse omdat de taal hen aanspreekt. Bij TaalTaal komen er elk seizoen honderden cursisten met zeer uiteenlopende wensen en doelstellingen.
Tegenwoordig valt op dat vaak stelletjes samen een taalcursus volgen bij TaalTaal, bijvoorbeeld Italiaans omdat ze op vakantie gaan. Het komt ook voor dat een van de partners uit een ander land komt. Dan leert de een bijvoorbeeld Nederlands en de ander Chinees. Voor het onderlinge begrip werkt dat heel goed, want je bent dan bezig met elkaars culturele referentiekader en dat werkt toch altijd een beetje door in hoe iemand denkt of met kwesties omgaat.
Maar het is ook de constructieve manier van communiceren die een grote invloed kan hebben op hoe cursisten buiten de les met anderen omgaan. Zo zijn er verschillende manieren om hetzelfde te zeggen. Bij de lessen Nederlands komt bijvoorbeeld aan bod dat als je ‘maar even’ gebruikt in plaats van alleen ‘geef dat boek’, je veel vriendelijker overkomt. Door je je bewust te zijn van kleine nuances, kan je effectiever communiceren.
TaalTaal doet heel veel met Nederlands: er zijn onderdompelingscursussen waar mensen binnen twee intensieve weken een basis Nederlands krijgen aangeleerd. Voor hogere niveaus zijn er ook cursussen zoals Perfect Nederlands. De mensen die daar les hebben, veelal expats, spreken grammaticaal op een hoger niveau Nederlands dan de meeste Nederlanders, maar hebben ‘gelukkig’ nog wel moeite met klemtoon en de/het woorden.
Daarnaast zijn er 19 andere talen, waaronder Engels, Spaans, Russisch, Frans en Japans die ook een vaste aanhang kennen. Je bent bij een cursus niet alleen bezig met een taal maar ook met elkaar. Het komt regelmatig voor dat vriendschappen ontstaan (of iets meer). Dat is uiteraard te garanderen door TaalTaal, maar het toont wel aan dat als je je horizon verbreedt, de kans een stuk groter wordt dat waardevolle dingen op je pad komen.
Zin om een keer vrijblijvend kennis te komen maken met TaalTaal? Er zijn open dagen op
19 april (van 18.00 tot 21.00 uur) en 22 april (van 13.00 tot 16.00 uur). Meer informatie: www.taaltaal.nl.

TaalTaal
Hoge Prins Willemstraat 226E
2584HX Scheveningen