Amerikaanse veiling

Het is een veel voorkomende misvatting dat de koper van het eerste vaatje het eindbedrag van de veiling be-taalt! De veiling wordt traditiegetrouw op de zogenaamde Amerikaanse wijze van verkoop geveild. Dit houdt in dat door alle bieders kleinere bedragen vanaf € 250,– geboden kunnen worden. Alle bedragen bij elkaar opgeteld leveren uiteindelijk een hoog eindbedrag op. Elke bieder kan meerdere malen een bod doen, waarbij per bieder de bedragen opgeteld worden en elk geboden bedrag ook betaald moet worden. De bieder die als laatste een bod heeft uitgebracht voor de slag van de hamer, is de uiteindelijke koper van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor het totaal aan biedingen die hij heeft geboden. Voordeel van deze wijze van verkoop is dat met vele bieders tezamen een aanzienlijke opbrengst binnengehaald kan worden voor het goede doel.

Voorbeeld Amerikaanse wijze van bieden
Bieder A biedt 250 euro, bieder A betaalt 250 euro, totale opbrengst veiling is 250 euro. Bieder B biedt 750 euro, bieder B betaalt 750 euro, totale opbrengst veiling is 1.000 euro.

Bieder C biedt 750 euro, bieder C betaalt 750 euro, totale opbrengst veiling is 1.750 euro. Bieder A biedt nog eens 250 euro, bieder A betaalt nu nog eens 250 euro, totale opbrengst veiling is 2.000 euro.

Wanneer op dit moment niemand meer een bod uitbrengt, dan is het vaatje voor 500 euro voor bieder A. In het totaal is dan voor het goede doel 2.000 euro opgehaald.

De opbrengst van het eerste vaatje haring gaat dit jaar naar Hulphond Nederland.