De praktijk leert dat ook een geheide traditie onderhoud vergt. Neem het haringhappen. Steeds minder jongeren eten haring. Om dat tij te keren brengen de vrijwilligers van Vlaggetjesdag deze vis onder de aandacht van de jeugd. Bij het Kinder Haring Proeflokaal kunnen ze er een stukje van proeven. Wie dat naar meer smaakt mag de kunst beoefenen om een hele haring bij de staart te pakken en met het hoofd achterover op te eten. De Scheveningse etiquette schrijft dat ook voor: een haring wordt in z’n geheel tot aan de staart opgegeten; Vooraf in stukjes snijden gebeurt in Amsterdam. En voor het gemak van de proeverij deze keer ook op Vlaggetjesdag. Uitjes horen er eigenlijk ook niet bij. Een goede haring heeft genoeg smaak van zichzelf.

Haring speelt ook een rol bij de vlootschouw, een ander traditioneel onderdeel van Vlaggetjesdag. Wie meevaart op het schip waar de jury de deelnemers aan de schouw beoordeelt wordt er af en toe met uiterste nadruk aan herinnerd dat de haring uitsluitend en alleen voor eigen consumptie is bedoeld. Onder geen beding mag het restje staart worden gevoerd aan de vele meeuwen die met de gasten meevliegen. Toegegeven: het is best een fraai gezicht om zo’n vogel in duikvlucht een meer of minder opgegeten haring uit de lucht te zien plukken, maar het resultaat van die oefening laat niet lang op zich wachten. Nuttige kennis die ook aan land van pas komt.

Nog meer traditie biedt openbaar vervoerder HTM aan met historische trams die af en aan rijden tussen het station Hollands Spoor en de feestelijkheden in de Scheveningse haven. De historische trams rijden de route van Lijn 11. Dat doen ze tussen 11.00 en 17.00 uur. Onderweg verkoopt de conducteur kaartjes. Een enkele rit voor 2,50 euro en een retour voor 4 euro. Afrekenen kan alleen met pin. Wie wil kan op verzoek op elke halte in en uit de tram.

Vooraf aan Vlaggetjesdag staat van vijf uur in de middag tot zeven uur in de avond aan de Dr. Lelykade de haring gereed voor wat de organisatie ‘de grootste haringparty’ noemt. Om half acht is het zingen geblazen met het musicalmeezingspektakel ‘SingAlong Vlaggetjesdag’. Zondag is het weer zingen met ‘Gospel aan de haven’. Een ‘blije Passion’, beveelt de organisatie aan: een mooie, swingende, warme bijeenkomst voor alle religieus geïnteresseerden.

(Het volledige programma en de plattegrond vindt u in de Vlaggetjesdagspecial die De Scheveningsche Courant in opdracht van en in samenwerking met Stichting Vlaggetjesdag heeft gerealiseerd)