Een roos rolt niet zomaar van de lopende band
“In 2008 begon het met één mooie plant maar dan moet je nog verder gaan vermeerderen”, vertelt de Belgische rozenkweker enthousiast. “Op een gegeven moment heb je dan wat meer plantjes en die geef ik dan aan collega’s om te kijken of de roos het ook goed doet op andere grond. Dat neemt allemaal tijd in beslag. Mensen denken altijd dat een roos zo van de lopende band rolt maar dat is echt niet zo.” Maar goed nieuws: de roos is nu ‘geocculeerd’ en waarschijnlijk vanaf volgend jaar op de markt.

Foto: Jurriaan Brobbel

Jurylid aan het werk

Oordeel van de vakjury
Waar let een vakjury op als zij rozen keurt? “De gezondheid staat boven. Dat zie je vooral aan de blaadjes. Ook moet het moet een ‘egale’ bloem zijn. Je hebt rozen die hele lange takken maken. Dat is echt niet mooi. Ik zie het liefst een volle bos in een vol perk. Kleur is wel heel persoonlijk. Je moet je smaak wel een beetje thuis laten”, vertelt mevrouw De Krijger van de Vaste Keurings Commissie. “Ook de ‘bloeirijkheid’ is een aandachtspunt. Dus blijft een roos het hele jaar door bloeien. We komen vijf keer langs om de bloei van de roos te bekijken vertellen vertellen commissieleden Dubois, Wischman en Neumann.”

Foto: Jurriaan Brobbel

Winnaar Geurprijs ‘Scent From Heaven’

Rozen ‘snuiven’
Daarnaast kozen rozenkenners afgelopen zaterdag de best geurende roos. Die prijs ging naar de roos ‘Scent From Heaven’ van rozenkweker Warner uit Groot-Brittanie. Het was geen goede dag om rozen ‘te snuiven’. De ochtendregen en de wind zorgde voor menig natte neus en ook de geur was niet op z’n best in de ietwat frisse ochtendlucht. Daarom was de geurcommissie al meerdere keren op pad geweest, vertellen de dames Jansen-Bohatova en Verstege. Een roos ruikt het lekkerst in de namiddag. Dan heeft de zon er lang op geschenen en komt de geur het beste vrij.

Gek van rozen
Naast rozenkwekers en -kenners waren er ook heel veel rozenliefhebbers in het Rosarium om van de rozen te genieten, nog op hun favoriete roos te stemmen en vanwege de activiteiten van de Dag van de Roos. Liefhebbers konden planten kopen en ruilen, bloemschikken en zelfs terecht voor een ‘consult’ bij een plantendokter. Een van de rozenliefhebbers is mevrouw Jethoe die samen met haar zoon Ashwin naar het Rosarium in het Westbroekpark is gekomen. “Ik ben helemaal gek van rozen. Ik kom hier al bijna 30 jaar. In mijn tuin staan wel 20 verschillende soorten rozen. Ik let heel erg op geur. Een roos zonder geur is voor mijn geen roos.”

“Het is hier zo mooi, al die kleuren en die rust die je hier vindt”, vertelt mevrouw van der Linde die afgelopen zaterdag met haar neefje op stap is. “Ik heb niet gestemd op de rozen. Ik kon geen keuze maken, het zijn er zoveel! Ik geniet hier enorm. Maar ook op andere plekken in de stad. Je kan in Den Haag veel kanten op in het groen. Het Zuiderpark is mooi, de duinen, het strand, je hebt heel veel groen in Den Haag maar het kan nog wel wat meer.”

Foto: Jurriaan Brobbel

Druk bezochte Dag van de Roos

Winnende rozen
Wil je de winnende rozen zelf nog even bekijken of ‘besnuffelen’? Dat kan!

  • Winnaar Gouden Roos en de Publieksprijs ‘Perfume Dreams’ van rozenkweker Vissers uit België vind je bij vaknummer 185
  • Winnaar Geurprijs ‘Scent From Heaven’ van de Engelse rozenkweker Warner vind je bij vaknummer 818

Internationale Rozenconcours
Het Internationale Rozenconcours is onderdeel van een serie concoursen die deze maanden in heel Europa plaatsvindt. Een vakjury keurt de rozen in het Westbroekpark een aantal keer per jaar op eigenschappen als kleur-, bloei- en groeiwijze. Op de dag van het concours wordt deze vakjury aangevuld met genodigden uit binnen- en buitenland. Deze internationale jury verricht de laatste keuring. Er wordt gekeurd in verschillende categorieën als: trosrozen, grootbloemige rozen, park-/heesterrozen, patiorozen en klimrozen. In iedere categorie kan een roos worden onderscheiden met goud, zilver of brons. De roos met het hoogste aantal punten wordt bekroond als de ‘Gouden Roos van de stad ’s-Gravenhage’.