Panorama Hesjtèk #: alles is in beweging. Bestaande gebouwen zijn gehuld in steigerdoeken, nieuwe architectuur is in aanbouw, helikopters vliegen aan en de golven zijn onstuimig. Van 15 september tot en met 6 oktober 2019 presenteert Panorama Mesdag de publieke première Hanna de Haan: Panorama Hesjtèk #.

Panorama Hesjtèk #
De jonge Haagse kunstenaar Hanna de Haan maakte in 2018 een cirkelvormige installatie van 20 grote houtplaten, ruim twee meter hoog en een meter breed, waarin je letterlijk door een denkbeeldige stad aan zee loopt. Gefascineerd door grote steden tekent ze overal het straatbeeld. In haar Panorama komen haar studies van verschillende steden samen. De Haan werkt vooral met grafische technieken, in het bijzonder de houtsnede. De Haan: “Ik creëer iets, en reageer daar weer op, totdat het einde aansluit bij het begin”. Naast de grote installatie wordt het werkproces speels in beeld gebracht aan de hand van schetsen, driedimensionale vormen en collages.

Actuele kunstvorm
Het panorama is nog altijd een actuele kunstvorm waar kunstenaars van nu hun eigen interpretatie aan geven. De cirkelvormige opstelling, waar de bezoeker inloopt, geeft een vernieuwende draai aan de panoramavorm; in plaats van een illusie is de kijker zich volledig bewust van de techniek en het materiaal. Minke Schat, directeur Panorama Mesdag:” In de traditie van Mesdag, die in zijn tijd in het museum al hedendaagse tentoonstellingen organiseerde, verbindt Panorama Mesdag heden en verleden in tijdelijke presentaties. Zo blijft het artistieke gedachtegoed van Mesdag een tijdloos fenomeen”.