In het kader van NL doet coördineert het Vrijwilligerspunt Scheveningen (op initiatief van de Rotary Scheveningen) voor het vijfde jaar de NL Doet-actie om producten te verzamelen voor Schappelijk, de sociale winkel voor cliënten van de Voedselbank – uitdeelpunt Scheveningen.

Bij acht deelnemende supermarkten in Scheveningen wordt op vandaag, vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart tussen 9.00 en 18.00 uur het winkelend publiek gevraagd een product mee te nemen. Welke producten zijn gewenst, wordt door de vrijwilliger middels een flyer getoond. Het gaat vaak om houdbare producten, zoals shampoo, koffie, thee, rijst of olie.

De mensen rekenen de producten zelf af in de supermarkt en geven deze vervolgens buiten af bij de vrijwilligers. De producten worden verzameld en gedurende de dag diverse keren opgehaald door vrijwillige chauffeurs van Schappelijk. Ook dit jaar hoopt het Vrijwilligerspunt Scheveningen weer vele kratten met levensmiddelen en huishoudelijke producten te verzamelen.

Sociale Winkel Schappelijk

De Sociale Winkel Schappelijk staat voor het bieden van een extra steuntje in de rug voor Scheveningers die het financieel moeilijk hebben. Wie onvoldoende inkomen heeft om in zijn basisbehoeften te voorzien, kan in Nederland een beroep doen op de Voedselbank. Daar krijgt men (tijdelijke) noodhulp, in de vorm van een wekelijks voedselpakket.
Schappelijk biedt een essentiële aanvulling op deze vorm van hulp: een buurtwinkel met een assortiment food- en non-food producten én een sociale ontmoetingsplaats. Voor de cliënten van de Voedselbank is hiermee de mogelijkheid ontstaan om zelf te kiezen wat men ‘koopt’, met als neveneffect dat men ook leert om verantwoord om te gaan met een budget. Schappelijk is drie keer per week geopend en heeft momenteel circa 160 cliënten/gezinnen als klant.

Schappelijk is een initiatief van de Stichting Vrienden van Welzijn Scheveningen en werd mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818.