De traditie welke rond 1850 is ontstaan door de Scheveningse gemeenschap heeft te maken met een groeiende populariteit uit binnen -en buitenland door o.a. een toevoeging van een professionele vuurwerkshow, erkenning als cultureel erfgoed en een erkenning als grootste vreugdevuur ter wereld. Vanaf 2015 hebben de Scheveningers een professionele vuurwerkshow georganiseerd en toegevoegd aan hun traditie om de jaarwisseling nog grootser te vieren. De vuurwerkshow die o.a. gefinancierd werd door gemeente Den Haag en sponsoren is nu zonder enige vorm van overleg door de gemeente weggekaapt bij het culturele erfgoed en daar is de organisatie het niet mee eens.

De betrokken partijen Frits en Jolanda Pen van Dream Fireworks, Peter Boelhouwer van DB Aktiviteiten en Herman Stemfoort van de gemeente hebben gezamenlijk in het geniep besloten om de vuurwerkshow ter hoogte van strandrestaurant De Waterreus te verplaatsen wat zo’n 500 meter verderop op strand is. Dit was de spreekwoordelijke druppel voor de huidige organisatie van het vreugdevuur, nadat de gemeente afgelopen jaar ook restricties had opgelegd aan de hoogte van het vreugdevuur. Door deze restricties is vorig jaar de traditie met een strijd om het hoogste vuur tegen Duindorp om de zeep is geholpen, waardoor er bij de bouwstop veel onrust ontstond bij de Scheveningers, nadat Herman Stemfoort namens de gemeente Scheveningen in eerste instantie uitriep tot winnaar en dit weer op een later moment introk.

Op zaterdag 9 september 2017 is een bijeenkomst van Vreugdevuur Scheveningen geëscaleerd toen vrijwilligers het nieuws hoorde over de vuurwerkshow. De vrijwilligers vinden dat de gemeente teveel invloed heeft op het culturele erfgoed en het feestje op deze manier volledig bederven voor de Scheveningse gemeenschap. Door de huidige ontwikkelingen rondom het nieuwjaarsevenement van Vreugdevuur Scheveningen heeft de huidige organisatie besloten om de stekker eruit te trekken. Dit vanwege het feit daar zij aankomend jaar niet meer garant kunnen staan voor de veiligheid op Scheveningen én het vertrouwen hebben verloren in de gemeente, terwijl vertrouwen volgens hen juist de basis moet zijn voor een goede samenwerking.