“Het bijzondere aan dit project is dat wij hetzelfde kunnen herhalen op andere plekken in Den Haag”, zei Krzeszewski. In dezelfde categorie werden ook nog twee bijzondere aanmoedigingsprijzen uitgedeeld. Voor deze prijzen is meer onderzoek nodig, zoals de haalbaarheid van het plaatsen van zonnepanelen op een monumentaal pand.

Verder waren er opvallend veel aanvragen voor meer groen in de wijk en duurzame ledverlichting in en om de gebouwen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ontvingen de winnaars in totaal 200.000 euro aan prijzengeld om hun winnende duurzame ideeën uit te voeren. Een vakkundige jury koos uit ruim 50 inzendingen de vijftien winnaars.

Duurzaamheid leeft in Den Haag, zo blijkt uit de meer dan 50 inzendingen voor de eerste editie van de Duurzaamheidsprijsvraag. In de ontmoetingsruimte van woongemeenschap Wateringse Veld vertelt Willem Krzeszewski hoe blij hij is met het animo: “Voorheen hadden we de leefbaarheidsprijsvraag en beloonden we initiatieven die de sociale kwaliteit verbeteren. Duurzaamheid staat hoog op de agenda en daarin moeten we met z’n allen nog grote stappen nemen. Daarom stimuleren wij duurzame initiatieven en zijn we blij met de mooie initiatieven van bewoners om gezamenlijk actie te ondernemen.”