Zaterdagochtend half tien. Met de zeilspullen in m’n rugzak kom ik aangefietst bij het Zwarte Pad. De hele week kijk ik uit naar dit moment, zeilen! In het clubhuis van de Kust Zeil Vereniging Scheveningen (KZVS) is het alweer een drukte van belang. Aangezien nog niemand het water op is, staan alle beste schippers nog aan wal.

‘Hoe is de wind’, ‘hoe staat de stroming’ en ‘hoe is de branding’ zijn vragen die regelmatig gesteld worden. Met een bakje koffie en een broodje kijken we als volleerd zeemannen naar de zee voor ons.

Broodje op, we gaan de catamaran klaarmaken. Een klein uur na aankomst op het strand rollen mijn zeilmaat en ik de boot naar de kustlijn. Al lopend bepalen we hoe we weg varen. De wind van de vorige dag, huidige wind, de stroming en de branding zijn zaken waar we rekening mee te houden. De branding en de zee lijken geen dag hetzelfde.

Wat gaan we doen, lekker sportief zeilen of een rustige koers en een goed gesprek terwijl we vanaf zee kijken naar de mooie Scheveningse kust? Welke we ook kiezen, we genieten en leren ieder weekend. Net als bij het wegvaren vraagt ook de landing op het strand om een afgewogen aanpak. Uiteindelijk landt de boot op het strand, een spektakel dat altijd met belangstelling wordt gevolgd door alle aanwezigen op het strand.

De boot terug op z’n plek, de wetsuits opgeborgen en in het zonnetje op het dakterras van de club beginnen de kopjes koffie plaats te maken voor een frisje of een biertje. Sommigen zeggen bijtijds tot morgen, een aantal blijft achter en steekt de barbecue aan. Over een paar uur zien zij de zon in de Noordzee zakken en maken zich klaar voor de zondag. Half 10 weer hier?

Lijkt dit ook iets voor jou?

Op zaterdag 31 augustus is er een open dag bij de KZVS, waar je naast catamaranzeilen ook kennis kunt maken met kitesurfen. Kom langs en zeil mee met een van onze ervaren zeilers en proef de sfeer van onze gezellige vereniging. Elders in deze krant vind je een advertentie met meer informatie. Kijk ook op www.kzvs.nl en meld je voor 28 augustus aan! Vol = vol dus wacht niet te lang!