Scheveningen – Wanneer u de afgelopen week langs dierenwinkel Koolmoes Faunaland in de Stevinstraat bent gelopen dan was het u misschien al opgevallen: opheffingsuitverkoop! Het is echt waar. Na 70 jaar verdwijnt de dierenwinkel met de naam Koolmoes uit het straatbeeld. Een begrip op Scheveningen neemt afscheid.

Het verhaal van de dierenwinkel startte na het huwelijk van Kees en Ria Koelmoes in 1946. Het pasgehuwde stel betrok een pand op de hoek van de Noordwijkstraat met de Dirk Hoogenraadstraat, waar Ria een kamer beschikbaar stelde aan dierenarts Visser. Ria verkocht in die periode dierenvoer vanuit huis.
Niet lang daarna, in 1947, nam Koolmoes zijn intrek in een groter pand aan de Renbaanstraat 10. Het assortiment van de dierenwinkel werd uitgebreid met handel in knaagdieren, vogels, vissen en het trimmen van honden.
Kees werkte in die tijd nog als ambtenaar bij het ministerie van financiën en toen hij 50 werd vond Ria het tijd dat hij haar ging helpen in de winkel. Mede dankzij zijn inzet werd in 1971 de overstap gemaakt naar een nieuwe winkel aan de Stevinstraat. Weer vond er een uitbreiding plaats ditmaal met aquaria, hengelsport en verdere dierenartikelen.
Zoon Henk kreeg het ondernemerschap met de paplepel ingegoten en hielp al vanaf zijn 14de mee in de winkel van zijn ouders. Samen met zijn vrouw Babs nam hij de zaak in 1973 over, waarna er nog een grootscheepse verbouwing en heropening heeft plaatsgevonden.
“Henk is van kleine jongen opgegroeid in de dierenwinkel tot volwassen man, vader en opa. Samen met zijn vrouw hebben zij hun kinderen en kleinkinderen zien opgroeien in de huidige dierenwinkel”, vertelt schoondochter Saskia. “Ondanks dat ze erg toe zijn aan het met pensioen gaan wordt er de afgelopen tijd natuurlijk regelmatig met veel trots terug gedacht aan de familiegeschiedenis en aan de geschiedenis van de winkel. Dit wordt gedeeld met familie, maar ook met de vele trouwe klanten die zij jaren lang hebben mogen voorzien van allerlei dierenbenodigdheden.”
Koolmoes Faunaland van Henk en Babs is nog tot het eind van deze maand geopend. De sluiting van de winkel, de start van hun pensioen, valt samen met het 45-jarig huwelijksjubileum van Henk en Babs op 26 oktober aanstaande. “Dat gaan we groots vieren. Wij zijn mega trots op onze (schoon)ouders en opa en oma die altijd inzet, steun en begrip hebben gehad in goede en slechte tijden, na zo lang mag je daar met recht mega trots op zijn”, aldus de kinderen en kleinkinderen.