Burgemeester Pauline Krikke opende deze feestelijke dag met een verrassing voor de coördinator van de ‘Scheveningse Dag’ Piet Taal, die deze dag aanwezig zou zijn in de rol van dorpsomroeper (de ‘klinker’).

Piet Taal is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De 76-jarige vrijwilliger ontvangt deze Koninklijke onderscheiding niet alleen als coördinator van de ‘Scheveningse Dag’ maar ook voor zijn andere onbezoldigde verdiensten.

De gratis toegankelijke Scheveningse Dag beleeft vandaag zijn 44ste editie. Overal in het museum zijn dan verkoopkramen opgesteld, terwijl er ook demonstraties zijn van oude ambachten en het programma bovendien diverse optredens vermeldt. Het evenement wordt georganiseerd door de vereniging Vrienden Muzee Scheveningen.

Al sinds 2004 speelt de heer Piet Taal een zeer actieve rol bij deze vereniging. Vanaf 2008 is hij de drijvende kracht van zowel de Scheveningse Dag als de jaarlijkse kerstmarkt (‘Kerstland’) in december. In beide gevallen neemt Piet Taal het grootste deel van het organisatiewerk voor zijn rekening.

Daarnaast maakt de vrijwilliger deel uit van de groep die het vroegere Scheveningen laat herleven met klederdrachtenshows en andere presentaties in de kleding van weleer. Deze groep treedt op in verpleeg- en verzorgingshuizen en bij tal van evenementen. Piet Taal helpt ook bij tal van andere werkzaamheden in Muzee.

Eind jaren vijftig is Piet Taal actief geworden als vrijwilliger. Dit was bij de Christelijke Jeugd Vereniging, nu beter bekend als YMCA, in het Belgisch Park en het Renbaankwartier. Hij werd clubleider bij de jaarlijkse jeugdkampen en ging helpen met het organiseren van bazaars voor het jeugdwerk. Omstreeks 1967 trad hij toe tot het bestuur.

Van 1972 tot 1994 hielp hij naast zijn reguliere baan zijn echtgenote die als beheerder van wijkgebouw De Hinde optrad. Bovendien heeft Piet Taal zich van 1988 tot 2005 ingezet voor het koor The Chapel Singers: hij was bestuurslid en speelde een hoofdrol bij het organiseren van de excursies voor de koorleden en de concerten in binnen- en buitenland.

De Scheveningse Dag is vandaag nog tot 17.00 uur gratis te bezoeken.