Van zaterdag 22 tot zaterdag 29 september organiseert de International Maritime Rescue Federation (IMRF) een uitwisselingsprogramma voor vrijwillige reddingbootbemanningen van verschillende Europese reddingmaatschappijen. Het hoofddoel van deze uitwisseling is het delen van kennis en het leren van elkaars organisatie om het levensreddende werk te optimaliseren.

De IMRF heeft, na het succes van afgelopen zes jaar, wederom de organisatie op zich genomen van de zesde Europese reddingboot bemanningsuitwisseling.

In totaal doen elf landen mee: Duitsland, IJsland, Noorwegen, Finland, Zweden, Engeland, Frankrijk, Portugal, Estland, Denemarken en Nederland.

De organisatoren van de deelnemende landen hebben een leerzaam programma verzorgd, dat aansluit bij de omstandigheden van het land. Denk daarbij aan de rotskusten van Engeland, de vele eilandjes voor de kust van Zweden, de bergreddingen in IJsland en de zandstranden en het Waddengebied van Nederland.

De buitenlandse vrijwilligers zullen Search and Rescue (SAR) oefeningen met KNRM-reddingstations meedraaien om op die manier ervaring en kennis uit te wisselen en nieuwe technieken en vaardigheden te leren.

Acht vrijwilligers van de KNRM vertegenwoordigen de Redding Maatschappij en van KNRM Scheveningen neemt Joyce Nolten deel aan het uitwisselingsprogramma. Joyce is momenteel in Denemarken en zal in Skagen en Frederikshavn deelnemen aan verschillende oefeningen en trainingen.

De KNRM heeft een uitgebreid programma gemaakt voor de buitenlandse collega’s die Nederland komen bezoeken, waarin het oefenen met de KNRM-reddingstations centraal staat. Daarnaast zijn er offshore veiligheidstrainingen op het maritiem opleidingsinstituut STC-KNRM, een beach lifeguards training op het strand en oefeningen met de NHV-SAR helikopter. Ook zal er een bezoek worden gebracht aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Kustwachtcentrum in Den Helder.

De buitenlandse redders zullen aanstaande vrijdag Scheveningen bezoeken en uitgebreid gaan oefenen met het Scheveningse KNRM redding materiaal.