De voorzitter Jan Spek, begon zijn speech om alle sponsors die deze loop hebben mede mogelijk gemaakt te bedanken en niet in de laatste plaats de 50 vrijwilligers, zonder deze inspanning lukt het allemaal niet. De Stichting Meeuwen Makrelen Loop was ook zeer gelukkig dat ze voor de derde keer weer gebruik mochten maken van het Zuiderstrandtheater. Toch stelde hij voor om de naam van het theater even voor deze middag om te “dopen” in  het Zuidersporttheater, waar een optreden zal zijn met ruim 700 “artiesten”, en die artiesten zijn jullie, wees hij naar de trappelende lopers/sters voor de startlijn.

De slogan “De Meeuwen Makrelen Loop gaat altijd door” werd op zijn verzoek nu extra hard mee geroepen, zodat men het op het stadhuis kon horen. Dat alle evenementen doorgaan op Scheveningen is helaas niet altijd van zelfsprekend. Inmiddels werd, door Koos Meeuwisse het (mini) kanon in stelling gebracht en konden alle 730 “artiesten”, op opzwepende disco stampers, eerst aan de warming up beginnen, door even flink te gaan springen en ook met de handjes de lucht in.

Er werd nog op geattendeerd om voorbij Kijkduin niet langs de waterlijn te blijven lopen maar hoger op, naast de duinrand, om niet verrast te worden door een mui, dat als je geen natte voeten wil weer terug moet lopen.

Dennis van Menxel, Filiaalmanager van JUMBO Scheveningen stond inmiddels klaar bij het (mini) kanon. Dennis was verzocht om het startschot te geven van deze 24ste Meeuwen Makrelen Loop. Er werd door allemaal opgeteld om bij de zevende tel bulderde het kanon. Het was even dringen van af het terrein richting de Houtrustweg, de huizenbouw heeft al veel vrije ruimte opgeslokt, daardoor was de vrije doorloop wat krapper geworden dan voorheen. INTRO had verkeersregelaars op de Houtrustweg ingezet en de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade zorgde voor mogelijke ondersteuning op het Zuiderstrand.

Foto: Stichting MML

Na ruim acht kilometer ter hoogte van de “Zandmotor” was het verzorgings- en keer punt. De zelfde route terug geeft altijd als er zoals nu een zuiderwind waait een verlichting ook komen de wat rustiger lopers dan alweer de snelle lopers tegen, gezellig toch. Het weer was ons goed gezind Zuid kracht 4.

Foto: Stichting MML

Foto: Stichting MML

Bij aankomst van de Finish voor het “ZuiderSporttheater” was eer een welkom door Jan Spek die de eerste drie mannen en eerste drie vrouwen een kortingsbon van Nolten schoenen overhandigden. Dit was bij de dames: 1. Hendrika Oosterhof 1.14.32, 2, Daphne Kootwijk 1.18.46, Patou Vellekoop 1.21.00. Bij de heren 1. Bram van Dongen 1.04.56, 2. Thijs Nijveld 1.05.17, 3. Grik Scheers 1.05.37.

Een geweldige tijd, zeker als je de loop omstandigheden er bij neemt over het strand. Maar bij deze recreatie loop gaat het zeker niet om een tijd, hoewel een pr is altijd leuk, het gaat om mee te doen. Om straks met een goed gevoel het nieuwe jaar in te gaan.

Voor iedereen stond er weer een heerlijke kop erwtensoep klaar die door Jumbo Scheveningen gesponsord was en een gebakken visje gesponsord door Jaczon en Jac den Dulk & zonen b.v. en gebakken door Stefano en collega van vishandel Simonis.

Voor mee naar huis kreeg iedereen geen blijvende herinnering, dat was weer de gebruikelijke gestoomde makreel verzorgd door Rokerij Esser. Het is niet zomaar de Meeuwen Makrelen Loop. Heel toepasselijk.

Er wordt teruggekeken op een zeer geslaagd evenement een happening waar gezelligheid en sportiviteit samen gaan. Het is toch na het sportief hardlopen gezellig een kop erwtensoep en een gebakken visje te eten en voor de thuisblijvers een gestoomde Makreel mee naar huis te nemen. De Meeuwen Makrelen Loop behoort dan ook bij de top 5 van de gezelligste lopen van Nederland. Daar is de organisatie trots op. Volgend jaar is de 25ste Meeuwen Makrelen Loop, die uniek voor de allerlaatste keer in het ZuiderStrand /Sporttheater gehouden zal gaan worden en wel op 19 december 2020. De Stichting Meeuwen Makrelen Loop wenst iedereen gezellige feestdagen een een gezond sportief 2020.