Half september verhuisde Vrolijk naar de Visafslag waar de winkel op 1 oktober openging. Op 30 november zet de watersportspecialist de verhuizing extra luister bij met een openingsfeest voor de klanten. Zeezeiler Hans Steketee is één van de speciale gasten. Hij presenteert dan zijn nieuwste boek De Warnow dat over een zeilboot gaat die in 2013 met drie bemanningsleden aan boord tussen Schotland en Noorwegen door nooit opgehelderde omstandigheden op de Noordzee verdween.

Het is de vierde verhuizing van de winkel, zegt Vrolijk. “Ik heb er twee meegemaakt en dat is wel voldoende, want het is een aardige klus.” Zo’n 148 jaar geleden begonnen zijn voorouders in het Molenslop, een zijstraat van de Keizerstraat. Van daar ging het naar de Wassenaarsestraat, waar de Schuitenweg omhoog gaat. Vervolgens verhuisde de winkel naar de hoek van de Treilerweg en de Treilerdwarsweg. Daar treft de sloper nu voorbereidingen om het blok waarin het pand zit af te breken en plaats te maken voor een appartementengebouw”.

Aanvankelijk zou de zaak op die plek terugkomen wanneer de nieuwbouw gereed zou zijn, legt Vrolijk uit. In plaats daarvan gingen Vrolijk en Maritiem Watersport samen en maakten in de Visafslag “één mooie zaak”. “Je bent elkaars concurrentie kwijt en het personeel kan allemaal mee,” somt Vrolijk wat voordelen op. In Scheveningen bevoorraadt Maritiem vooral de schepen die in de haven liggen. Een kleinigheid: omdat de voorraden van de twee winkels bij elkaar zijn gevoegd zitten er wat doublures in het assortiment, stelt Vrolijk vast.

Naast de zaak aan de Wassenaarsestraat was een parkeerterrein voor de strandvonderij, herinnert hij zich. Daar werd het aangespoelde eigendom van derden verzameld en volgens de regels geadministreerd. In voorkomende gevallen is dat ook zijn werk, want hij is beëdigd strandvonder. Eigenlijk hulp-strandvonder, preciseert hij de functie, want het is de brandweer die het eigenlijke vonderswerk doet. Al valt er tegenwoordig niet zoveel meer te vinden op het strand, zegt hij. “Maar als er wat is kunnen ze me oproepen.” Bijvoorbeeld wanneer er een container van een schip valt, zoals zijn vader op een nieuwjaarsdag meemaakte toen de Norfolkline nog op Scheveningen voer.

Papieren zeekaarten zijn een specialisaties van Vrolijk Watersport; net als de moderne elektronische navigatiemiddelen. “We zijn de kaartengroothandel voor andere Nederlandse watersportwinkels.” Kaarten worden nog volop verkocht, ook al is vrijwel alles op een elektronisch scherm te zien. De verzekeraar wil dat iedereen die de zee opgaat papieren kaarten meeneemt, licht Vrolijk toe. Want valt onderweg de stroom uit dan kan de schipper nog steeds z’n weg vinden. “Anders ben je niet verzekerd.” Al is het papier wel wat minder genomen, stelt hij vast. “Schippers nemen soms liever een algemene kaart van een gebied mee en zoeken de details op het scherm op.”

Vlaggen zijn ook belangrijk voor het bedrijf; de Scheveningse bijvoorbeeld, de Nederlandse en die van uiteenlopende buitenlanden. Dat kunnen tafelvlaggen voor bedrijven zijn die zo uiting willen geven aan hun verbondenheid met buitenlandse partners of vlaggen van een groter formaat waarmee bijvoorbeeld hotels hun internationale karakter willen benadrukken. Ambassades weten het bedrijf ook te vinden voor onder meer staande vlaggenstokken voor bij het bureau van de ambassadeur, zegt Vrolijk terwijl hij op een demonstratiemodel wijst.

Wie wil kan Vrolijk Watersport ook inschakelen om thuis aan de gevel een vlaggenmast te laten monteren. “Je kunt een vlaggenmast ook online bestellen,” zegt Vrolijk, “maar die gaat niet door de brievenbus. En de vraag is dan ook hoe je die aan de muur krijgt en of het dan past en of de mast en de vlag blijven hangen.” Het bedrijf verkoopt overigens steeds meer online, vertelt Vrolijk. En wat in de winkel staat is tevens de voorraad voor de webshop.

Touw en staaldraad zijn een andere specialiteit van Vrolijk Watersport. “Die zijn niet alleen op het water te gebruiken,” legt hij uit. “Er is van alles van te maken.” Andere winkels als bouwmarkten verkopen het ook, weet Vrolijk, maar het is volgens hem van een andere kwaliteit. En de uitzoek is er eveneens minder. Verfproducten voor de watersport zijn volgens hem ook thuis goed te gebruiken omdat de kwaliteit net wat beter is. Of neem de producten die eigenlijk bedoeld zijn voor houten scheepsdekken: daar zijn houten tuinmeubelen ook heel goed mee te conserveren.

In de nieuwe winkel wordt ook elektronische apparatuur gedemonstreerd. Wie wil kan die na aankoop ook door Vrolijk Watersport aan boord laten installeren. Dan komt de parkeertijd en het voordeel van eigen parkeerplaatsen weer ter sprake. “Want maximaal twee uur parkeren is vaak te weinig voor klanten die zich op de hoogte komen stellen van elektronische apparatuur voor hun boot,” stelt Vrolijk.

Vrolijk Watersport & Vlaggen

Visafslagweg 1, Hal 18-20

2583 DM Scheveningen

070-4168282