De renovatie betrof de gevel, het dak en de koepel aan de zeezijde Het werk maakte deel uit van een zesjarig onderhoudsplan, gesubsidieerd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Met de aanpak werd de verborgen schoonheid van de gevel weer in ere hersteld, vertelden vertegenwoordigers van Palet Schilderwerken, dakbedekker BOKO en lood- en zinkwerker Van der Herp die het werk uitvoerden. Ruim een jaar stond het Kurhaus ervoor ingepakt in de steigers. Achter de schermen onderging het gebouw aan de zeezijde een complete gevelreiniging. En het schilderwerk werd met historische kleuren vernieuwd. Ook dak en de vijf karakteristieke zinken en houten koepels werden gerenoveerd. “Alles met uiterste zorg en eer voor de architectonische schoonheid van het gebouw,” klonk het.

De rondleiding door de koepel verduidelijkte het werk dat aan de koepels is gedaan. In vaktermen gesproken werd het bovendeel van een losangebekleding voorzien en de voet van een lamellenbekleding. Op de hoeken staan zinken obelisken; in de kleur van de zuilen eronder omdat ze anders wegvallen tegen de kleur van de koepel. Een luik geeft het personeel toegang tot het binnenwerk van de koepels van waaruit de verlichting kan worden bediend en de vlag gehesen en gestreken. Zonder dat daarbij water naar binnen komt, legden de deskundige rondleiders uit. Op de grote koepel kan ook een vlag worden gehesen en gestreken, vertelden ze. Het personeel moet daarvoor een trap op en af die de ondeskundige gasten werd afgeraden te gebruiken. “Neemt u maar van mij aan dat u dat niet wil.”

Het vernieuwde schilderwerk voor de Kurhausgevel blijft zeker zeven of acht jaar mooi, verwacht Jan Pleijsier, directeur van Palet Schilderwerken dat die klus klaarde. Dat geldt niet voor de geschilderde metalen onderdelen van het gebouw. Zon, zee, zand en zout zorgen er in zijn uitleg voor dat zijn mensen er om de vijf jaar mee aan de slag moeten. De praktijk bevestigt zijn woorden. De nieuwe eigenaar heeft het Kurhaus nu zo’n vijf jaar in bezit. En het eerste wat onder handen werd genomen was het staalwerk van de entree. Die kan wel weer een schilderbeurt gebruiken, vindt de leiding van het hotel. Dat gebeurt binnenkort; op zo’n manier dat de overlast voor de gasten minimaal blijft, garandeert Pleijsier. Want hoe nuttig en noodzakelijk het werk van ambachtslieden ook is; de uitvoering ervan doet bij een hotel als het Kurhaus toch wat afbreuk aan de indruk die met vijf sterren wordt gewekt.

“Voordat we met de eerste fase zijn begonnen hebben we bijna een jaar onderzoek gedaan naar welk verfsysteem we het beste konden gebruiken,” vertelt Pleijsier. Externe adviseurs hielpen mee en mede aan de hand van hun inbreng werden proefvakken geschilderd. Uiteenlopende testen leerden welk verfsysteem het best bestand is tegen het zeeklimaat. Pleijsier: “Want dat is een megabelasting voor het gebouw.” Het onderzoek zette de schilders ook op de originele kleuren die het Kurhaus heeft gehad en nu weer heeft.

Op de takenlijst staan naast het opnieuw schilderen van de entree nog wat klussen die zijn blijven liggen. Twee koepels vergen ook nog aanpak. En altijd weer zijn daar vakkundig gemonteerde steigers voor nodig, benadrukt Pleijsier. Het bedrijf dat daarvoor tekent is net als de andere ondernemingen die het Kurhaus in stand houden al sinds jaar en dag betrokken bij de verschillende werken. Palet Schilderwerken bijvoorbeeld is daar al sinds 2007 bij betrokken. Een voortdurend karwei dat niet iedereen naar behoren kan uitvoeren, leerde de bezichtiging vanuit de koepel. Een vertegenwoordiger van één van de bedrijven had dan nog graag een extra taak aan de lijst toegevoegd, vertelde hij toen hij op de open ruimte wees: een vloer in leggen voor extra kamers! Het zou zomaar kunnen, viel een ander hem bij. “De buitenkant verandert er niet door.”