Massa is ervan overtuigd: “Aan de voorbereiding zal het niet liggen; we krijgen nog steeds complimenten van de gemeente over hoe we vorig jaar in twee dagen de vergunningaanvraag hebben voorbereid.” De ‘kale’ vergunningaanvraag voor het geplande vreugdevuur van de komende jaarwisseling is inmiddels verstuurd. Veel van de benodigde kennis hebben de vuurstapelbouwers zelf, zegt Massa. “Maar dit jaar willen we er ook externe partijen bij betrekken, die beter dan wij op de hoogte zijn met wat in die vergunningen wordt geëist.”

Eén van de eisen is een aansprakelijkheids/evenementenverzekering. Het lukte de bouwers om op het allerlaatste moment nog een verzekeraar te vinden. De premie viel wat Massa betreft “knap duur” uit. “Omdat de verzekering pas op het allerlaatste moment kon worden afgesloten en door wat er de laatste keer is gebeurd.” Veel maatschappijen wilden geen verzekering afsluiten voor het vreugdevuur en ook de gemeente liet weten in deze kwestie niets voor de bouwers te kunnen betekenen.

Overleg met bijvoorbeeld de brandweer en de politie moet uitwijzen hoe hoog de stapel van dit jaar wordt en of het veiligheidsplan toereikend is. De hoogte van het laatste vreugdevuur zal de stapel nooit meer krijgen, denkt Massa. “Misschien had het vorig jaar moeten doorgaan met een stapel van tien meter in het vierkant,” zegt Massa. “Dan had iedereen kunnen zien dat het zo ook kan.” Sinds de tweede week van dit jaar komen de bouwers elke woensdagavond bij elkaar om de details van het komende vreugdevuur te bespreken.

Dat werk zou de organisatie kunnen uitbesteden aan een evenementenbureau. “de organisatie van DB Evenementen hielp ons altijd,” zegt Massa. “Maar wil je alles kunnen uitbesteden dan heb je daar veel centen voor nodig.” De inkomsten zijn wat hem betreft bescheiden: “We bouwen van wat de sponsors betalen, donaties en van wat de traditionele truienverkoop oplevert.” En: “Je moet ook maar net een bureau kunnen vinden dat het vreugdevuur aandurft.” “De gemeente stelde eerder ook voor om alleen een feest te geven; maar dat is het niet alleen: het gaat òòk om het bouwen.”

Daar komt volgens Massa meer bij kijken dan wat veel mensen denken. Het begint er al mee dat vrijwel alles moet worden betaald. Bedrijven bieden zo nu en dan wel eens pallets aan die de bouwers mogen gebruiken. “Maar daar maak je geen stapel van.” Dit jaar zal er streng op worden gelet dat alleen gekeurde pallets worden gebruikt, verwacht hij. Die mogen niet verlijmd zijn en er mag geen spaanplaat in zitten. Ze mogen ook niet behandeld zijn met brandvertragende middelen.

Enkele sponsoren maakten vorig jaar pas op de plaats om af te wachten wat er op het strand zou gebeuren. Niets, zo bleek, en veel winkeliers in bijvoorbeeld de Keizerstraat klaagden erover dat ze inkomsten misliepen door het uitblijven van het vreugdevuur. Het kostte de gemeente ook inkomsten, rekent Massa voor, want die deelt via onder meer belastingen mee in de verdiensten van de ondernemers.

De vuurstapelbouwers overwegen intussen om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar het vliegvuur dat tijdens de voorlaatste jaarwisseling over Scheveningen trok. “Niemand durft daar een uitspraak over te doen,” zegt Massa. Zo’n studie is naar hij weet lastiger uit te voeren dan het lijkt. Het begint al met het zoeken van een partij die de expertise en de durf in huis heeft om vliegvuur goed te onderzoeken. Daarnaast zal er wellicht een geschikte locatie gevonden moeten worden om een vergelijke stapel te bouwen, zodat de onderzoekers het vliegvuur goed kunnen analyseren. Zou dat wel lukken, dan moeten de bouwers voldoende inkomsten verwerven om in één jaar twee stapels te maken. “Het zijn vooralsnog plannen,” zegt Massa erover. “Nu moeten we ons concentreren op de vergunningaanvraag!”

(*)De Scheveningse vuurstapelbouwers houden op vier maart tussen 19.30 en 23.00 uur een netwerkbijeenkomst in strandpaviljoen De Waterreus. Wie wil kan voor 25 euro kennis maken met de bouwers, hun sponsoren en alle anderen die werk maken van het geplande komende vreugdevuur. De gasten krijgen voor hun bijdrage drie drankjes en verschillende hapjes geserveerd. Artiesten als Arie Spaans en Wesley Ponsen komen ook langs in De Waterreus. Op de avond worden diverse kunstwerken geveild en een loterij gehouden. De veilingmeester bepaalt ook welke sponsor als eerste wordt genoemd op de truien die de bouwers verkopen. Het aansteken van het komende vreugdevuur wordt ook geveild.