Coba, de Scheveningse meid, en haar band de Cobats verzorgde de muziek. Tussendoor haalde Coba bij de aanwezigen mooie herinneringen op over hun jaren in Hoog Lindoduin. Tijdens de bijeenkomst werd ook het eerste exemplaar van het boek Hoog Lindoduin – “als het goed voelt dan is het een thuis” overhandigd aan een van de eerste bewoners van de flat, Lien en Piet Grootveld. Helen Pronk die als de laatste bewoonster Hoog Lindoduin heeft verlaten, opende de bijbehorende foto-expositie die tot 31 december 2018 in Muzee te zien is.

“Tabee Hoog Lindoduin”

De middag begon met een optreden van Coba en haar Cobats. Speciaal voor de gelegenheid had Coba een lied geschreven over de flat. Toen het lied later op de middag voor de tweede keer gezongen werd, zong het hele publiek mee: “Tabee, Hoog Lindoduin, ‘k hoef geen villa of tuin, want hier vind ik mijn rust, aan de Scheveningse kust, m’n flatje, waar ik zoveel van hou!” Op verzoek van de feestgangers is de tekst van het lied op de website www.hooglindoduin.nl gezet.

Een lach en een traan

Het was een bijeenkomst met een lach en een traan. Het meest ontroerende moment van de middag was toen Piet Grootveld, die vanaf 1967 in de flat heeft gewoond op het podium stond. Hij sprak zijn mede-Scheveningers toe met bemoedigende woorden. “Ik hoop dat jullie allemaal goed terecht zijn gekomen en ik wens jullie al het goeds voor de rest van jullie leven.” Naderhand vertelde hij dat zijn woorden recht uit zijn hart kwamen en dat hij bijna een traantje moest laten.

Het was Piet Grootveld die het eerste exemplaar van het boek Hoog Lindoduin in ontvangst nam, samen met zijn vrouw. Alle aanwezigen ontvingen als cadeau een exemplaar van het boek. Dit boek, dat vooralsnog alleen bij Muzee, boekhandel Scheveningen in de Keizerstraat en via de website www.hooglindodin.nl te koop is, is gemaakt door oud-tijdelijke huurder Annemieke Jansen en Esther de Boer, kleindochter van oud-bewoners. Esther is documentair fotograaf en heeft dit afscheid van een tijdperk liefdevol in beeld gebracht. Annemieke heeft de verhalen van de bewoners verweven met de geschiedenis van de (sociale) woningbouw op Scheveningen.

De expositie werd vervolgens geopend door Helen Pronk. Het was zeer toepasselijk dat zij het was die de schaar hanteerde, want dat heeft ze veel gedaan. Ze is altijd actief geweest voor het Historische Festival Scheveningen met het maken van kostuums en klederdracht. Helen is 27 augustus jongstleden verhuisd en woont nu naar alle tevredenheid in Laag Lindoduin.

Geen beton maar mensen

Dat een flat niet over beton gaat, maar over mensen, was bij deze bijeenkomst heel duidelijk te voelen. Er werden herinneringen opgehaald aan het wonen in de flat en Herman, de huismeester die in dienst van Vestia de flat moest onderhouden, kreeg ook de microfoon in zijn hand. Toen hij vertelde dat hij het zo mooi vond dat de buren elkaar vaak te hulp schoten, kreeg hij applaus van het publiek. De middag was uiteindelijk zo’n groot succes dat veel mensen toen het feest afgelopen was, vroegen of er volgende jaar weer zo’n bijeenkomst kan komen.

De bijeenkomst, het boek en de fototentoonstelling zijn een initiatief van Esther en Annemieke en kon alleen gerealiseerd worden door de (financiële) ondersteuning van Muzee Scheveningen, de Scheveningse vishandel Toet, vishandel Zeesluisweg, CUVO/De Volharding, Vestia, HTM en Fonds 1818.