Constitutioneel eczeem, maar ook andere vormen van eczeem, kunnen door verschillende oorzaken verergeren:

  • Vaak wassen met zeep of shampoo: dit verstoort de beschermende werking van de huid, de huid droogt uit
  • Lang douchen of baden met te warm water droogt de huid ook uit
  • Zweten
  • Warm weer of juist koud weer
  • Kleding met ruwe vezels, zoals wol
  • Krabben
  • Stress
  • Ziekte (infecties), zoals keelpijn, verkoudheid en griep
  • Schoonmaakmiddelen

Het is daarom in de eerste plaats belangrijk om te voorkomen dat het eczeem erger wordt. Dit kunt u doen door krabben zoveel mogelijk te vermijden en uw nagels kort te houden. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Douche daarom niet te vaak en te lang (maximaal vijf minuten) en zorg ervoor dat het water niet te heet is. Ook is het belangrijk zo min mogelijk zeep en shampoo te gebruiken. In de apotheek zijn er goede neutrale doucheproducten verkrijgbaar speciaal ontwikkeld voor het gevoelige/eczeem huid. Smeert u zich daarnaast na het douchen altijd direct in met een vetcrème of zalf. Er bestaan heel veel verschillende soorten vetcrèmes en zalven en het is belangrijk dat de crème of zalf voor u goed aanvoelt. Bij uw huisarts of apotheek is er vaak een mogelijkheid om deze crèmes te testen, zodat u hierin een goede keuze kan maken. Ook wordt er vaak voor een combinatie gekozen door bijvoorbeeld ’s nachts een zalf te gebruiken (deze is vetter) en overdag een crème, welke sneller intrekt in de huid.

Naast deze neutrale crèmes kan uw huisarts of dermatoloog er voor kiezen een corticosteroïdencrème voor te schrijven. Deze crèmes remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen daarnaast tegen de jeuk. Een voorbeeld hiervan is hydrocortisoncrème. Het is bij deze crèmes heel belangrijk dat er voldoende en op een goede manier wordt gesmeerd. Om aan te geven hoeveel crème gebruikt moet worden, wordt er in de apotheek gebruik gemaakt van ‘finger tip units’. Dit is een lange streep crème over de gehele vingertop die niet is afgevlakt. Voor het insmeren van het gezicht, zijn 2,5 finger tip units nodig, wat vaak veel meer is dan normaal gesmeerd zou worden. Ook is het belangrijk dat na aanbrengen van de crème minimaal 1 uur wordt gewacht met het aanbrengen van de neutrale crème. Wilt u graag eens uitgebreid advies over welke crème of doucheproducten voor u geschikt zijn en hoe u deze het beste kan aanbrengen? Kom dan gerust eens langs in de apotheek!

Dit artikel is geschreven door Sabine Holst, apotheker van Apotheek Seinpost, onderdeel van Gezondheidscentrum Badhuisweg.