Pronk reageert daarmee op een noodkreet van Dick van der Toorn over het voorgenomen besluit om onder meer aanvragen voor paspoorten en aangiftes van geboortes voortaan alleen te verwerken aan de balies van de stadsdeelkantoren Escamp en Centrum. Dat zou dan alleen nog op afspraak kunnen. “Niet zo leuk voor ouderen en invaliden,” vindt Van der Toorn. “Kunnen ze een reis om de wereld gaan maken zeg maar!” Hij hoopt dat de plaatselijke politiek korte metten maakt met het voorgenomen besluit.

“Voor ons staat de behoefte van de burger centraal,” stelt Pronk. “Als bewoners niet in staat zijn naar het stadhuis of een ander stadsdeelkantoor te komen, moet dienstverlening aan huis mogelijk zijn.” Het gaat de Haagse VVD om de menselijke maat, merkt Pronk met nadruk op. “We hebben de wethouder gevraagd dit mogelijk te maken.” De Haagse Stadspartij (HSP)  liet weten woensdag in de Commissie Bestuur vragen te stellen over deze kwestie aan verantwoordelijk wethouder Rachid Guernaoui (Groep de Mos/Hart voor Den Haag).

De Haagse PvdA vindt het geen goede zaak dat de vrije inloop bij stadsdeelkantoren op de schop gaat. Fractievoorzitter Martijn Balster: “Iedereen moet zeker zijn van snelle en toegankelijke dienstverlening in hun eigen stadsdeel. Ook de Scheveningers moeten toch in hun vertrouwde stadsdeelkantoren terecht kunnen voor een paspoort of parkeervergunning? Het is dan ook onwenselijk dat mensen worden gedwongen om de tocht naar het centrum te maken.” Balster is ook verbaasd over dit plotselinge nieuws. “De gemeenteraad heeft hier helemaal geen besluit over genomen. Daarom heb ik namens de PvdA ook een spoeddebat aangevraagd. Hier moet nog een stevig gesprek over worden gevoerd met het stadsbestuur.”

In onze papieren krant van woensdag reageert een groot aantal politieke partijen uit de gemeenteraad op het plan om de dienstverlening aan de balie te concentreren in de stadsdeelkantoren Escamp en Centrum.